Leo

Leo is een bijzondere man. Leo is de man die een feestje van het leven maakt en zelf de slingers ophangt. Leo verstaat die kunst. Waarschijnlijk al zijn leven lang maar zo lang kennen wij hem nog niet. Hij heeft met zijn gezellige babbel z’n brood kunnen verdienen, samen met zijn broer. Zijn broer was meer van het serieuze werk, de verplichtingen, de administratie en Leo bracht zijn waar aan de man. Met zijn pientere ogen,  kijk op mode, vlotte babbel en mensenkennis wist hij een aardig centje te verdienen.

Nog voordat hij met pensioen ging werd zijn vrouw ongeneeslijk ziek. Het waren jaren van verdriet maar ook van fijne momenten. Het samen kunnen genieten van wat er nog wel was en kon totdat het einde onomkeerbaar was. Na het verlies van zijn vrouw en maatje klom hij weer uit het dal en probeerde ondanks het verdriet van dit verlies weer een feestje van het leven te maken.

Daarbij vergat en vergeet hij niet de mensen om hem heen mee te laten genieten van zijn nieuwe feestje. Kinderen, kleinkinderen, broers, zusters, zwagers, schoonzusters, vrienden, iedereen mag het leven met hem mee vieren. Onlangs kwamen er weer tegenslagen op zijn pad. Twee van zijn vier kinderen kregen in het zelfde jaar kanker. Ze zijn genezen verklaard maar de angst blijft. Familie waar hij veel mee optrok die aan het dementeren gaan, hij blijft de slingers ophangen en het leven vieren.

De zorgtaken voor deze familie heeft hij op zich genomen,  gaat boodschappen met ze doen, verzorgd de administratie, gaat mee naar de huisarts, het ziekenhuis en legt duizend keer uit wat de dokter gezegd heeft en waar de medicijnen voor zijn. Met zijn tomeloze energie en optimisme blijft hij redderen en zorgen. Kinderen, kleinkinderen, vrienden iedereen kan op hem rekenen. In ruil voor gezelligheid, een hapje eten en een wijntje, Leo komt direct in actie. Een familieman pur sang.

Een aantal keren per jaar neemt hij even vrijaf van al dat mantelzorgen en gaat met één van zijn reisgenote(n) op vakantie. Een aantal reisgenoten heeft hij om zich heen verzamelt in de loop der jaren en wel van beider sexe. Het maakt hem niets uit met wie hij op vakantie te gaat. Wil iedereen mee, ook goed. Hoe meer zielen des te meer vreugd.

Eind deze maand wordt Leo 85 jaar. Wat hem betreft gaat het nog jaren zo door. Hij verveelt zich totaal niet en vermoeid is hij ook nog lang niet. Nou ja, soms dan, een klein beetje moe. Dan gaat hij in zijn stoel zitten om te genieten van het uitzicht van zijn appartement, kijkt televisie, leest en telefoneert wat. Contacten met familie en vrienden moet je tenslotte onderhouden. Als hij dan weer uitgerust is wandelt hij eventjes van zijn woonplaats naar een dorp verder op omdat het zulk mooi weer is. Zijn conditie is hem heilig. Zonder conditie blijf je nergens meer, zeker als je ouder wordt concludeert hij dan.

Leo, ga zo door met je leven, het is je van harte gegund.  Als het je gegeven wordt blijf het leven vieren, ondanks de beperkingen en tekortkomingen die het leven nog in petto zal hebben voor je.

Willen wij allemaal niet op deze manier oud worden? Wordt jij ook zo geïnspireerd door dit soort mensen? Ik kan er zo van genieten en naar kijken. Je komt ze niet zo veel tegen maar laten we een voorbeeld aan ze nemen en zo het leven voor iedereen en jezelf een beetje feestelijker maken.

P.s. Kijk en lees mee op de Facebookpagina Bewegen en nog veel meer en mis zo helemaal niets. Vind ik leuk!!!