Z.O.Z. Cantate BWV nr. 170 – Vernügte Ruh, beliebte Seelenlust.

De cantate ‘Vergnügte Ruh, beliebte Seelenlust’ BWV 170, hier gezongen door Damien Guillon hebben wij vorig jaar voor het eerst (bewust) gehoord.  Het concert werd gegeven in de Waalse Kerk te Amsterdam en uitgevoerd door de Nederlandse Bachvereniging.  In aanloop naar het honderdjarig jubileum (2021-2022) van de Nederlandse Bachvereniging willen zij alle werken van J.S. Bach uit voeren. Kijk voor meer informatie bij All of Bach.

Eén keer volledig en live gehoord bleef hij in mijn hoofd zitten. Voor die tijd ging hij ongemerkt aan me voorbij maar nu kom ik hem regelmatig tegen. De interesse is gewekt en wil ik weten waar de cantate precies over gaat?

In de cantate wordt bezongen door de gelovige alt, een hemelse harmonie waarin de ziel tot rust en vrede zal kunnen komen.  De alt wordt echter uit haar droom gewekt en keert terug naar de zondige wrede aarde. De wereld waar haat en onvrede gezaaid wordt en Gods geboden bespot. Terug op aarde trekt ze de conclusie dat ze hier niet wil blijven omdat de vijand op die zelfde aarde verblijft. Door het gebod ‘Heb uw naasten lief gelijk als uzelve’ komt zij in tweestrijd door haar onvermogen de vijand(en) lief te hebben. Door haar onvermogen het gebod uit te voeren verkiest zij de dood boven haar leven en bezingt het verlangen het leven te mogen beëindigen om bij Christus eeuwige rust te kunnen vinden.

Hoe toepasselijk is deze cantate voor de tijd waarin we op het moment leven. We hebben Mijnheer Trump die als een razende te keer gaat. Vervolgens is daar Mijnheer Poetin die zijn mannetje staat. China verdedigd met hand en tand ‘zijn’ Zuid-Chinese zee en wij, Europa? Wij kibbelen verder over de EU en vergeten gezamenlijk een vuist op te steken tegen de grootmachten.

Uit deze cantate nr. 170 heb ik voor de eerste aria gekozen. De aria die de hemelse rust en vrede bezingt. Persoonlijk vind ik deze aria de mooiste van de 3 uit deze cantate. De laatste aria waarin de alt zich verheugt op haar heengaan is eveneens mooi maar toch verkies ik het leven boven de dood, hoe mooi hij ook bezongen wordt.

 Vergnügte Ruh, beliebte Seelenlust, BWV 170 – Damien Guillon

Voor meer zwijmels op zaterdag kijk bij Marja

Informatiebron: Eduard van Hengel

12 gedachten over “Z.O.Z. Cantate BWV nr. 170 – Vernügte Ruh, beliebte Seelenlust.

  1. Je hebt helemaal gelijk… mijn voorkeur gaat ook uit naar die 3e al verkies ik om dezelfde reden als jij het leven boven de dood…. die contradictie mag er ook zijn. En ja countertenors, hun bereik is en blijft intrigerend.

    Geliked door 1 persoon

  2. Ik ben verrast hoe de muziek mij pakt, terwijl het niet helemaal mijn genre is.
    Bij “alt”denk ik direct aan mijn moeder die (bij mijn weten nooit solo) alt was in een koor.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.