Z.O.Z. Lascia ch’io pianga – Georg Friedrich Händel

Tijdens mijn zoektochten naar zwijmels op You-tube kwam ik al een aantal malen deze aria tegen. De dramatische beelden en prachtige stem van de counter tenor lieten me steeds weer kijken tot het einde.  De beelden en muziek fascineerden me enorm waardoor ik er wel wat meer van wilde weten. Tijd voor een nieuwe zwijmel.

Lascia chi’io pianga is een aria uit de opera Rinaldo van Georg Friedrich Händel. De aria werd oorspronkelijk geschreven voor de opera Almira. Na vele malen de opera herschreven te hebben kwam hij met een nieuwe versie Rinaldo. Inmiddels gevestigd in Londen ging de herschreven versie in Londen in première.
De opera gaat over waar opera’s meestal over gaan, de liefde, oorlog en geesten. Op zich niet bijzonder omdat de meeste opera’s over de liefde met overspelige echtgenoten(s) gaan. Maar deze opera was buiten de inhoud een enorme drama en spektakel stuk.
De aria wordt tegenwoordig veel als concertstuk gebruikt. De gehele opera wordt niet veel meer opgevoerd, waarschijnlijk vanwege de enorme kosten dat een spektakelstuk als dit met zich meebrengt.
Ik hoop dat jullie er net zo van kunnen genieten als ik.  Fijn weekend.

Voor meer zwijmels op zaterdag kijk bij Marja

Lachia ch’io pianga – Georg Friedrich Händel

Laat mij in tranen mijn lot beklagen
En laat mij verlangen naar de vrijheid
Slechts de barmhartigheid kan deze marteling verlichten
Moge barmhartigheid de pijn van deze marteling doorbreken.

Lascia ch’io pianga mia cruda sorte
E che sospiri la liberta
Lascia ch’io pianga mia cruda sorte
E che sospiri la liberta

E che sospiri
E che sospiri la liberta

Lascia ch’io pianga mia curda sorte
E che sospiri la liberta

Il duolo infranga queste ritarte
De miel martiri sol per pieta
De miel martiri sol per pieta

Lascia ch’io pianga mia curcla sorte
E che sopspiri la liberta.

13 gedachten over “Z.O.Z. Lascia ch’io pianga – Georg Friedrich Händel

 1. Ja dit is kippenvel pur sang hè?

  Het niet meer opvoeren heeft zeker ook te maken met de hoge belastingwetgeving waardoor de kaartjes onbetaalbaar worden voor de gemiddelde bezoeker …. daarbij het zeer ruime aanbod … tja dan wordt de spoeling dun.

  GodZijDank is er tjoepie dus we kunnen wel blijven genieten!

  Geliked door 1 persoon

 2. Lijkt me dat dit stuk weergeeft hoe het komt dat deze zanger nog zo’n hoge stem heeft en de prijs die hij ervoor betaalde. Castraten zongen vaak de vrouwenrollen.
  Grappig dat Jeroen Krabbe daar een rol in speelt als Handel.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik vroeg me af of ik naar een man of een vrouw zat te kijken, en of er in deze tijd nog zingende castraten zouden optreden, maar de zang is afzonderlijk opgenomen met een “echte” sopraan en een mannelijke alt, dat hebben ze later samengevoegd, om het geluid van een castraat te reconstrueren, las ik…

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik begrijp dat dit uit de film komt? Heb al zoveel interessante reacties op deze zwijmel gekregen. Hij wordt steeds mooier. Dank voor de info.

   Like

Reacties zijn gesloten.