Amersfoort

Amersfoort, een oude stad waar je niet veel over hoort maar zeker de moeite waard is. Bij archeologisch onderzoek zijn er voorwerpen gevonden die dateren uit de brons- en ijzertijd. Echt al een oude stad dus. In 1259 kreeg Amersfoort stadsrechten en is men begonnen de stad te ommuren. Die eerste muur en een groot gedeelte van de stad is door het gebruik van alleen hout afgebrand waardoor er midden 14e eeuw opnieuw begonnen met het bouwen van een muur maar dan van steen. Grote stukken muur, huizen en straatjes uit die tijd zijn nog te zien in Amersfoort.

Met de trein is Amersfoort goed te bereiken. Vanaf het station wordt je door middel van pijlen op het trottoir de richting naar het centrum van de stad aangegeven. Je ziet ze gelijk als je uit het station komt.P1020948 1 Aangekomen in de stad kun je via de Krankenlederstraat naar het VVV waar een stadswandeling voor € 3,– te koop is. Deze duurt ongeveer 1½ uur maar wij hebben er veel langer over gedaan omdat er zoveel te zien was. Ook is het mogelijk om met een gids de stad in te gaan. Hij of zij kan je dan vertellen over de oorsprong en bijzonderheden van de stad. Meestal doorspekt met anekdotes en spannende verhalen uit die tijd. Een rondvaart door de grachten en met een toeristisch treintje is de stad eveneens te bezichtigen.

De wandelroute van 1½ uur brengt je langs tal van bijzonderheden.  Het Stadsklooster Mariënhof en het Burger Weeshuis zijn zeer de moeite waard om even naar binnen te stappen. In het Burger Weeshuis werden we door een echte regentes ontvangen die gelijk los barstte over het wel en wee van de wezen. In het Stadsklooster is een wijnbar gevestigd waar dagelijks 40 soorten wijn open staan die met dagverse streekproducten geserveerd worden. Wij waren iets te vroeg voor deze proeverij maar geen nood je komt genoeg barretjes, brasserieën en kroegjes tegen om aan je innerlijke mens te werken.

Amersfoort heeft nog mooie resten van de stadsmuur, de Waterpoort Monnikendam en de Koppelpoort. Prachtige straatjes met muurhuizen waarin je als het ware door de Middeleeuwen heen wandelt. De huizen zijn veelal wit geschilderd en hebben ieder hun eigen vorm en bouwstijl. Of ze in de middeleeuwen ook wit waren betwijfel ik, volgens mij zag het er toen heel anders uit,  maar zoals ze er nu bij staan is het een prachtig gezicht.

De stad bezit eveneens een Synagoge daterend uit 1726. Ondanks dat Amersfoort niet P1020949veel geleden heeft onder de 2e wereldoorlog zijn toch diverse Joden uit Amersfoort omgekomen. Ter nagedachtenis aan deze Joden kun je op diverse plaatsen voor de huizen herdenkingsstenen vinden met namen van de overledenen en plaats waar ze overleden zijn.

Eveneens ligt langs de route het Mondriaanhuis, een theeschenkerij, de Kamperbinnenpoort en het Hofje Armen de Poth. Niet overal zijn we binnen gegaan. Daar was de tijd te kort voor. Waar we wel binnen zijn gestapt was ‘Bierbrouwerij De Drie Ringen’  Als je vanaf de Koppelpoort de wandeling vervolgt kom je hem aan de rechterkant vanzelf tegen. De brouwerij dateert uit 1626 en bevindt zich sinds 1989 aan het Kleine Spui 18. Naast de gebruikelijke borrelhapjes kun je daar gratis een eitje tikken en eten. Ik had nog nooit gezien dat er in een kroeg een gekookt eitje gegeten werd maar blijkbaar is dit iets van vroeger. Het eitje was nog een beetje lauw en smaakte prima bij het Amersfoortse pilsje.

Samen gevat: Amersfoort is zeer de moeite waard, neem je camera mee want er valt veel te fotograferen. Het is geen super grote stad maar heeft veel bezienswaardigheden. Winkelen kun je ook prima in Amersfoort en er zijn voldoende eet- en drankgelegenheden. Wij gaan er zeker nog een keer naartoe om o.a. een bezoek aan het Mondriaanhuis te brengen.

 

 

15 gedachten over “Amersfoort

  1. Wij zijn vrijdag geweest. Toen ik er rond liep dacht ik dit is ook wel wat voor Liesbeth, kan ze mooie foto’s maken. Grappig dat je er dan ook al geweest bent. En iid een heel mooie stad.

   Like

 1. Mooie stad. Mijn broer werkt voor de Amersfoortse en wij hebben er tussen ’94 en ’96 een studentenhuis gehad voor onze dochter en 4 anderen. Dat was in het Soesterkwartier.

  Geliked door 1 persoon

  1. Zou ik even op moeten zoeken ‘Soesterkwartier’ maar mooi is de stad zeker. Wij hebben er vrienden wonen maar eigenlijk buiten de stad. We vonden het tijd om de binnenstad eens te bekijken. Veel te laat ontdekt dus.

   Like

 2. Ben er al zoveel geweest. Pas nog een keer met mijn vriendin een stadswandeling gedaan en toen kwamen we toch weer op andere plaatsen. Zij heeft er zelfs jaren gewoond en kwam op plaatsen waar ze nog nooit geweest was. Of zoals ze zei toen ik jong was en hier woonde was je met andere dingen bezig. Leuke stad hoor…….

  Geliked door 1 persoon

   1. Ik hoop dat ik mijn Lief de trein in krijg…. Meerdere dagen per week treint hij van Assen naar Utrecht (door Amersfoort heen)… Denk dat hij niet de lust heeft om dat in het weekend nog eens te doen. Dat is wel jammer. Ooit, als het gereis wat minder wordt dan opent zich deze mogelijkheid wel weer 🙂 Want het is inderdaad de moeite waard!

    Geliked door 1 persoon

  1. Oh, dat is jammer. Het is zeker de moeite waard. Denk dat de gemeente Amersfoort er ook veel voor over heeft om het een mooie stad te laten worden en blijven.

   Like

Reacties zijn gesloten.