Tafeltje dekje

Moeder had er niet zoveel zin meer in, in eten koken. Het is nooit haar favoriete bezigheid geweest maar de laatste tijd bakte ze er helemaal niets meer van.
Jaren rommelde ze maar wat aan in de keuken. Kwam er bezoek dan deed ze nog eens haar best maar zelfs dat werd minder en minder. De motivatie om te koken is verdampt als sneeuw voor de zon.

Vertellen dat je vitaminen en eiwitten nodig hebt om gezond te blijven was tegen dovemansoren. We lieten het maar voor wat het was. Ze is tenslotte oud en wijs genoeg.

Maar na een aantal gezondheidsprobleempjes lukte het boodschappen doen niet zo goed meer. Steeds weer moesten de boodschappen gedaan worden wat mij goed uit zodat ik gelijk een aantal kant en klaar maaltijden voor haar mee kon nemen.

Daarmee diende zich gelijk een volgend probleem aan. Moeder eet geen vlees en kant en klare maaltijden bestaan hoofdzakelijk uit vlees met een klein beetje aardappelpuree of rijst en met nog minder groente, te veel zout en suiker. Moeder begon er dapper aan maar het laat zich raden wat er ging komen.

Dan heb je de salades nog, heerlijk maar niet voor ouderen en niet voor de winter. Ouderen zijn veelal niet zo gesteld op het gekauw van rauwe groenten, een gebit wat niet (meer) wil passen, slikproblemen of het niet gewend zijn rauw of kort gekookte groente te eten.
Kortom er viel zoveel af dat er hooguit 4 tot 5 gerechten over bleven die Moeder zou kunnen eten. Zo ben je snel uit gegeten.

Het supermarkt maaltijdexperiment doofde langzaam uit. Dat ze toch regelmatig een warme hap nodig had was ondertussen wel gebleken maar hoe nu verder?
Door de zoektocht naar gezonde maaltijden in de supermarkt zag ik de bui al hangen, er moest een andere oplossing komen.

Kant en klaar maaltijden laten komen voor haar? Die zullen ongeveer dezelfde problemen geven voor haar als de supermarktmaaltijden, daar hebben we een paar jaar eerder al eens naar gekeken. Zelf voor haar koken? Een paar aardappels en wat groente meer koken en het probleem zou opgelost zijn. Misschien iets te kort door de bocht maar voor haar zou het in ieder geval wel de oplossing zijn.

Hoe ga ik de rest van deze mantelzorgplannen oplossen. Wanneer breng ik het eten? Breng ik het de volgende dag of dezelfde dag? Voordat we zelf gaan eten of erna? Ze woont niet ver bij ons vandaan dus het kan maar heb ik daar zin in, is het praktisch mogelijk en hoe doe ik het als ik een dag weg ga?

Een oplossing voor al deze vragen had ik niet paraat. Beginnen en maar zien hoe het zou lopen leek mij het beste. Een ding was zeker, dit probleem moest opgelost worden. Inmiddels kook ik ongeveer 3 maanden voor haar en het gaat prima. Meestal breng ik het eten nadat wij zelf gegeten hebben, zo heb je het minst vitamine verlies. Als we een dag weg gaan of we zijn met iets anders druk waardoor het niet uitkomt kook ik voor 2 dagen.

Zij is tevreden en heeft er duidelijk baat bij dat ze weer een gezonde warme maaltijd krijgt en mij gaat het plannen en koken steeds beter af. Voor 2 personen koken is prima maar door de kleine(re) hoeveelheden kook ik toch anders dan ik gewend ben en wat ik eigenlijk niet zo leuk vind. Laat mij maar een flinke pot eten koken.

De echtgenoot ruimt de vaatwasser in en sopt het aanrecht en gasfornuis even terwijl ik het eten wegbreng. Terwijl Moeder eet kijk ik even of er boodschappen gedaan moeten worden of blijf er gezellig bij zitten.

Een aantal jaren geleden had ik al eens gelezen over projecten waar mensen voor anderen koken. Dat leek mij toen wel wat maar verder ben ik toen niet gekomen. Nu kan ik voor Moeders eten zorgen. Ik had liever gehad dat ze zelf zou koken maar dat zit er niet (meer) in en op deze manier is het voor beide een plezierige oplossing.

 

35 gedachten over “Tafeltje dekje

 1. Het eten is voor een hoop oudere mensen toch wel een probleem hoor. Ik merk het aan mijzelf. Ik heb ook geen zin om uitgebreid te gaan koken, het is mij de moeite niet meer waard. Wanneer het klaar is, zit je met het bord op schoot voor de televisie, en ben blij als je de laatste hap naar binnen hebt gewerkt.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat denk ik ook. Ik zie het aan haar wel. Ze kon het prima maar de motivatie is totaal verdwenen.
   Nu blijf ik ook nog even bij haar tot het op is, we kletsen even wat en het eten is binnen.

   Like

    1. Oh Edward, dit klinkt niet fijn. Ik weet dat meer mensen dit doen voor anderen of samen koken gebeurd ook nogal eens. Misschien is dat een idee. Eigenlijk denk ik dat het een heeel groot probleem is voor veel mensen.

     Like

      1. Het zal ook wel wennen maar waarschijnlijk had je het liever anders gehad. Maar niet alles hebben we in de hand en dan loopt het leven niet zoals gepland.

       Like

  1. Gelukkig heb ik er tijd voor. Er moest echt iets gebeuren, haar conditie ging hollend achter uit. Het gaat inmiddels veel beter met haar.

   Like

  1. Bakken en braden, recepten uitproberen, gewoon een potje eten koken, het is echt mijn ding en zij is er mee gered. Ik houd wel rekening met haar smaak en als wij iets willen eten wat zij niet zo bijzonder vindt kook ik voor 2 dagen voor haar. Ze vindt het heerlijk.

   Like

 2. Geweldig dat je dit doet, het is een prima oplossing temeer omdat ze nu ook niet alleen zit te eten waardoor ze beslist beter eet dan wanneer ze alleen zit. Wat fijn dat je er dicht genoeg in de buurt woont want anders lukt het niet op deze manier. Eigenlijk zorg je op deze manier voor twee dingen tegelijk voor je moeder, voor haar eten én je zorgt dat ze niet vereenzaamd. Klasse!

  Geliked door 1 persoon

  1. We hebben het zo geprobeerd om haar toch te laten koken voor haarzelf maar het lukte echt niet. Ik kon het niet langer aanzien en inderdaad een geluk dat we er zo dichtbij wonen.

   Like

 3. Mooi dat je dit doet. Ik ken het probleem.
  Wij, de dochters, kopen in samenspraak met mijn moeder het voedsel waar ze zin in heeft. Iedere middag komt iemand van thuiszorg dit dan vers voor haar bereiden. Tijdens het weekend brengt iemand van de kinderen haar middagmaal.
  Mijn moeder is nog steeds een fijnproever en wil geen eten dat massaal werd bereid. Op deze manier is het ook mooi geregeld.
  Voor mij is het helaas onmogelijk om voor haar dagelijks te koken omdat ik 40 km van haar woon en ook nog werk. Op woensdag- en donderdagnamiddag ben ik altijd bij haar. Morgen breng ik dan ook de boodschappen. Het is ook een hele organisatie. Mijn zussen en ik mailen elkaar iedere dag om af te spreken.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ooh, zie het gebeurd best wel meer. Maar bij jullie is het een hele organisatie. Wat dat betreft gaat het hier wel iets makkelijker. Mijn moeder eet ook beslist niet alles, is altijd al zo geweest maar dat geeft niet. Ik kom uit hetzelfde nest en ben het wel gewend. Als ik gekke dingen voor onszelf maak dan kook ik soms zelfs wat anders voor haar. Maar ik heb echt geluk zo dichtbij te wonen, dat besef ik heel goed.

   Geliked door 1 persoon

   1. Dat is inderdaad een groot voordeel. Tijdens mijn vakantie komt ze af en toe een dag naar hier, maar dat is zo’n verhuis en gedoe. Maar ik doe het toch want daar geniet ze dan dagen later nog van. Blijven overnachten gaat helaas niet meer want dan raakt ze in de war. Haar oriëntatie in tijd en ruimte is niet goed meer. Van vroeger weet mijn moeder alles, maar het heden is moeilijk. Gelukkig is het geen agressieve dementie. Het is al een paar jaar zo en het stagneert wat. Het blijkt niet abnormaal te zijn voor een 95-jarige. Ik teken om zo te mogen zijn op die leeftijd. Soms is mijn moeder heel alert en spitsvondig, andere dagen lijkt ze weer achteruit. Raar maar waar, ze is geestelijk en lichamelijk nu beter dan twee-drie jaar terug, maar het blijft een broos poppetje en we moeten zelf heel alert blijven.

    Geliked door 1 persoon

    1. Fijn dat jullie zo voor haar kunnen zorgen en ondanks haar ‘lichte dementie’ zo samen kunnen genieten. Ik kan me voorstellen dat jullie heel blij dat ze er nog is. Met wat aanpassingen kun je vaak nog heel ver komen. Ik merk wel dat wij ons aan haar aan moeten passen, andersom gaat niet zo makkelijk meer. Maar er blijven voor haar ook dingen die ze moet doen anders ben ik bang dat ze te veel en te hard achteruit gaat. Ze is pas 81 vergeleken bij jouw moeder nog relatief jong maar ze heeft de neiging om het koppie te laten hangen en dat moet je niet meer hebben op deze leeftijd.

     Like

  1. Dank je wel. Het zit er gewoon in bij mij dat zorgen. Daar komt bij dat we een gehandicapte dochter hebben waar we 21 jaar fulltime voor gezorgd hebben en nu nog bijna ieder weekend thuis hebben. Ik ben een ‘zorgelijk’ type.

   Geliked door 1 persoon

 4. Mn vader deed het ook zo voor mn opa en dat werkte goed. Kant en klaar is vaak erg zout en vol middelen om het land goed te houden. Maaltijdservice kan ook maar schijnt aan de prijs te zijn. Als ik savonds moet werken neem ik meestal brood of wraps mee. Ik ben geen fan van de magnetron.

  Geliked door 1 persoon

  1. Voor jou een heel herkenbaar verhaal dus. Het werkt iid prima. Het gaat natuurlijk niet vanzelf maar eigenlijk is het een kleine moeite. Een vriendinnetje van mij kookt in het weekend en vriest voor een week eten in voor haar schoonmoeder. Werkt ook goed.
   Onze kinderen hadden er ook een hekel aan, uit de magnetron. Na het sporten aten ze de hap vaak lauw, als het maar niet uit de magnetron kwam.

   Like

 5. Wat ontzettend mooi dat je dit doet, en een super oplossing! Mes snijdt aan 2 kanten. Je moeder krijgt gezonde kost en jij hoeft je geen zorgen te maken of ze wel gezond eet. Bovendien is het leuk om gewoon elke dag even langs te kunnen gaan. Wat had ik dat destijds ook graag gewild, maar helaas.

  Geliked door 1 persoon

  1. We hebben enorm geluk dat we zo dicht bij elkaar wonen. Dat besef ik zelf ook. En het mes snijdt iid aan twee kanten, ik kan op deze manier ook goed de vinger aan de pols houden.

   Geliked door 1 persoon

 6. ha die AnneMarie
  je bent een kanjer
  hier was het net andersom , nadat moeder naar een aanleun woning ging en nadien naar het bejaardenhuis
  bleef ik alleen achter en heb moeten leren koken 🙂
  red me inmiddels prima hoor

  regenachtige groet

  Geliked door 1 persoon

  1. Gelukkig dat je jezelf nu red. Geen vermindering van eetlust door eenzaamheid? Het is een aardig probleem voor ouderen die niet zo goed meer kunnen.

   Geliked door 1 persoon

 7. mogge AnneMarie
  ik ben m’n hele leven al alleen , dat heet een gezelligevrijgezel hihi , maar was en ben nooit eenzaam 🙂

  de zon staat hier zo wat de hele dag voor , dus zal veel stroom geven
  ik mag Elvis ook wel graag horen , toen en nu nog 🙂
  ja ik zeg Vos en Reeën binnen een half uur van elkaar , ik weet het hol van Reintje sinds vorig jaar , net binnen een afgezet rustgebied hier op een 10 minuten lopen van m’n huis en daar een eindje verderop is een plaats , buiten de omheining waar de Reeën graag zijn , ik struin al bijna 40 jaar door dit gebied , ken elk paadje:)
  geniet de dag

  Geliked door 1 persoon

  1. Leuk als je de plekjes weet waar het wild te vinden. Weet hier op de Veluwe de reeën te vinden, is ook al gaaf. Roofvogels op de golfbaan er is altijd wel wat te zien.
   Onze zoon is ook zo’n gezelligevrijgezel en hij red zich prima. Woont wel in Amsterdam, een beetje ander land dan hier maar zeker ook leuk om te wonen.

   Geliked door 1 persoon

 8. Zo ontzettend lief dat je dit voor je moeder doet. Er gaat niets boven zelf gekookt eten. Daar kan geen tafeltje-dekje tegenop! Zeker wanneer mensen ouder worden, hebben ze behoefte aan vitaminen/mineralen. Op deze manier kan je moeder nog zelfstandig blijven.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.