Tocht door Oud-Amsterdam

Hoeveel zin kun je hebben om te gaan wandelen? Heel veel zin en zeker als de tocht door Amsterdam gaat. Het was de 26e keer dat Speeltuinverening “Ons genoegen” een wandeltocht door Oud-Amsterdam organiseerde. Dit jaar was het thema “Torens in Amsterdam” Twee dagen worden de tochten georganiseerd. Dit jaar was het zaterdag 10 en zondag 11 maart. Lekker vroeg in het wandelseizoen als er nog niet zo heel veel kilometers gewandeld hoeven te worden. De tochten zijn bovendien ieder jaar anders. Dat houdt het spannend en uit ervaring weet ik dat op die manier de wandelaar minder snel afhaakt. Verandering van spijs…..

Je kunt kiezen uit 5 km. tot en met 25 km. Wij hebben op het laatst gekozen om 20 km. te lopen en niet voor de 25 km. te gaan. Vorig jaar wandelden we meer rondom Amsterdam en deze keer zou het dwars door de stad gaan. Tempo maken, boven de  6 km. per uur wandelen kan alleen vroeg in de ochtend maar daarna moet je zeker rekening houden met toeristen en oponthoud. Bovendien wilden we ook wat van Amsterdam en zijn torens zien en Amsterdam proeven, ruiken en snuiven.

De route was prima beschreven en goed te volgen. Af en toe was er even een discussie waar wel of niet heen te gaan maar er waren genoeg speurneuzen in de groep waardoor we geen enkele straat verkeerd zijn gelopen. Met de route bemoei ik me maar niet meer, genoeg Kapteins op het schip. Ik ben meer voor het betalingsverkeer, het bijhouden van de uitgaven, de foto’s en de gezellige klets. Minstens zo belangrijk denk ik dan maar.

De route, langs grachten, torens, en kerken. Twee maal door het Vondelpark en steeds een ander stukje park. Langs het Olympisch stadion, de tramremise over de Rusdaelkade langs de dames van plezier die in bevallige poses over hun stoeltjes gedrapeerd lagen richting de Albert Cuypstraat. De Albert Cuyp zijn we langs gewandeld, daar kun je echt geen wandeltocht doorheen laten gaan. Maar we hebben hem wel gezien.

In de route beschrijving vindt je diverse wetenswaardigheden over o.a. de torens van Amsterdam, Anne Frank wordt geciteerd uit haar dagboek en meer interessante weetjes over Amsterdam.

Met deze tochten wordt je door echte Amsterdammers aan de hand meegenomen door hun stad. Een betere gids kun je niet krijgen om Amsterdam te verkennen. En volgend jaar nemen ze je weer mee aan de hand naar andere bijzonder plekjes van hun stad.

Wij waren alle 6 weer razend enthousiast over deze heerlijke tocht en riepen bijna in koor ‘Volgend jaar gaan we weer’

Volgend jaar wordt de tocht gehouden op zaterdag 9 en zondag 10 maart 2019

Je kunt het beste met het openbaar vervoer gaan. Het startbureau ligt midden in de stad en is makkelijk te bereiken met de tram. Neem vanaf Centraal station Amsterdam lijn 13 of 17 naar de Westermarkt waarna je nog 3 straten lopen moet naar de Elandsstraat 101. Vanaf Centraal Amsterdam lopen kan natuurlijk ook maar kost wel meer tijd.

Na afloop zijn we natuurlijk een donker bruine kroeg in gedoken om de dag onder het genot van een natje en droogje door te nemen en te proosten op het volgende jaar.

Wilt u ook deze tocht meewandelen volgend jaar?
9 en 10 maart 2019 wordt hij weer gehouden
vertrek:
25 km. 09.00 – 11.00 uur
20 km. 09.00 – 12.00 uur
15 km. 10.00 – 13.00 uur
10 km. 10.00 – 13.00 uur
5 km.  10.00 – 13.00 uur
Asv Ons Genoegen Ons genoegen.com
Clubgebouw Ons Genoegen
Elandsstraat 101
1016 RX Amsterdam (N.H.)
Vooraf boeken is niet nodig.

31 gedachten over “Tocht door Oud-Amsterdam

  1. Je mag met ons meelopen hoor. We waren nu met 6 man maar ik denk dat het volgend jaar wel meer wordt. Kun je lekker samen met je man in de groep meelopen. Praten is niet verplicht maar het loopt gewoon lekker mee.
   Wij zijn heel enthousiast over deze tochten.

   Geliked door 1 persoon

    1. Oké, leuk. Ik zet het in mijn agenda. We spreken tegen die tijd wel af waar we elkaar treffen dan. Als je van steden houdt zul je het vast heerlijk vinden om er rond te struinen.

     Geliked door 1 persoon

 1. Mooie bekende plaatjes.. Misschien ook wel eens leuk om te doen. Ik ben geboren Amsterdamse maar kom zeker dan op plekken waar ik nog nooit geweest ben! Zet de data vast in mijn agenda! Wie weet!

  Geliked door 1 persoon

 2. ha die AnneMarie
  mooie bekende plekjes , al ben ik er al lang weg , kom er nog wel eens hoor
  was er ook met Zwitserse en Duitse vrienden , dan wandel je als toerist in eigen geboorte stad 🙂

  ik liep bijna alle folders weg , morgen nog 1 ritje en klaar , leek op nattigheid vanochtend , wat ik kreeg was zon 🙂
  fijne avond groet

  Like

  1. Ja dat is leuk he. Door de ogen van een toerist je geboorte stad zien. Dan waardeer je het ook weer meer.
   Lekker een zonnetje tijdens het folders lopen.
   Nog even en dan is het klaar.

   Geliked door 1 persoon

   1. mogge AnneMarie
    ja dat is leuk om te doen , ik stond ook verbaasd over de reacties van mijn bezoek 🙂
    nog 6 x de folders rondbrengen en het is gedaan met wandelen met hindernissen hihi , ik zag het als een mooie training 🙂
    vandaag en de rest van de week weinig weer en ook tijd om er op uit te gaan , geeft ook niet , rust is ook goed , ben ook geen 20 meer hihi
    met een dag of 10 als het goed verloopt ben ik van dat hele gedoe af
    ben blij dat je de foto’s mooi vond , het is ook zo’n mooi tuintje 🙂
    heb ff gekeken en als je op het plaatje klikt opent de pps en ook de muziek

    ik zou die route in Mokum ook wel willen , mag je me toesturen hoor
    fietszwerver@gmail.com

    geniet de dag

    Geliked door 1 persoon

    1. Dat schiet op met de folders. Straks lekker vrij zijn en dan maar gaan bootcampen ter vervanging van het wandelen met hindernissen😉 Bijna een nieuwe start straks. Nieuw huisje en nu echt met pensioen.
     Ik ga je de routebeschrijving toesturen. Maar je moet er even op wachten. Ben vandaag een beetje druk. Heb vandaag een zorgplicht en ik ben boodschappen meisje. Maar dat doe ik lekker op de fiets.
     Hij komt eraan hoor.🤗🤗

     Geliked door 1 persoon

     1. ja dan heb ik echt een lang weekend 🙂 en nee ik ga niet op bootcamp hihi
      je doet maar mak an met het sturen
      mooi dat je zorgt voor iemand , en lekker fietsen is ook goed
      mazzel

      Like

  1. Volgend jaar weer, bij leven en welzijn. We waren met z’n zessen en ieder heeft op zijn manier genoten. Drie van de 6 in de groep waren nieuw, de nazit in de kroeg vonden zij ook zo bijzonder en passend. Een relaxdag die nog enige tijd na zal zinderen.

   Like

 3. ik heb niets met die stad dus zou er niet zo snel heen gaan om te wandelen (behalve dan in Artis natuurllijk)
  Jij hebt genoten en dat is waar ht om gaat

  xx

  Geliked door 1 persoon

 4. Oud-Amsterdam is natuurlijk prachtig!

  Maar in de nieuwere gebieden zijn ook prachtplekken te ontdekken.
  Er zijn zelfs ook historische relicten te vinden.

  Nostalgische groet,

  Geliked door 1 persoon

  1. Misschien volgend jaar, dat hoop ik tenminste. Vorig jaar zijn we buiten om de stad geweest. En wie weet zoeken we het zelf wel op. Komen buiten de wandeltocht best wel vaak in Amsterdam. Onze zoon woont er nm.

   Like

 5. Gisteren was je in Groot Mokkum!?! En ’t was vies weer, toch … Ja … Je hebt ’n zoon in Amsterdam. Wat doet hij daar? Studeren? Werken? Ik moet alles nog van je lezen, maar ’t is al laat: 15.00 uur … Ik moet wat gaan doen, prei wassen, aardappels schillen en de witte was nog even snel in de Biotex zetten. Beginnen, dus! Ik was me blog ‘Go Dutch: CIJCLE!’ van zaterdag 10 maart aan ’t uitvlooien, fotootjes erbij en dan kan ’t wel weer. Ik had weinig bezoekers en viewers … Het gaat mij meer om ’t begrip … Mensen leven zo langs elkaar heen, hebben amper tijd of geduld voor je … Wat gaan mensen dan doen, om zich te rechtvaardigen? Ze schrijven autobiografieën bijvoorbeeld en dan moet je je aan de feiten houden … Kortom: Ik maak er ’n zooitje van. Ja! Elfriede * http://www.friedabblog.wordpress.com * maandag 12 maart 2018 * op de Kop van Jut * te Amsterdam.

  Geliked door 1 persoon

  1. Hij woont en werkt en Amsterdam. Nu heb ik weer het een en ander van jou gelezen en ik ga de volgknop indrukken. Zaterdag waren we er en het was prima wandelweer. In de herfst de Citywalk in Amsterdam weer. Voor nu staat er verder nog niets geplandmin Amsterdam.

   Like

 6. Hè, hè, dat was ’n lekker bakkie leut. U bent AnneMarie, toch niet de ex van Jan, hè … Jan is mijn zwager enneu … , toen hij in de shit zat, zeg maar … Ja, dat soort mooi weer klantjes, als u begrijpt wat ik bedoel, maarreu die AnneMarie had iets aan haar voet of been. Kortom: ze strompelde meer dan dat ze liep … Ze moest even kijken hoe ik hier woonde aan de Kostverlorenvaart, ontzettend bang dat zij iets te kort kwam, daarna heb ik haar nooit meer gezien: Laat lekker wegblijven!
  De Munt bewonderd. De Munt was in de vroege middeleeuwen de toegangspoort tot de oude stad en er werden munten geslagen, er was een ophaalbrug en die ging ‘s-avonds omhoog, zodat ’t gespuis buiten de stad bleef … Amsterdam is mijn hobby. Maar wandelen en fietsen door de stad … , eerst maar me vijf stappenplan afmaken. Ik loop bij een diëtist, dus 20 april ga ik weer naar het Gezondheidscentrum in de Van Hallstraat: http://www.smartsizeme.nl en dan wil ik onder de 100 kilo wegen. Dat lukt me makkelijk, maar dat gejo-jo is het grote probleem. Ik kook zelf en eet géén junkfood en pizza’s meer. Maar, als je 25 kilometer loopt, weet ik in de Leidsestraat weg iets … Ik ga je niet gek maken, want anders kom je voor ’n heerlijk Italiaansijsje helemaal naar Mokkum … Als je ’t persé weten wilt, in de buurt van de Westertoren, dan gaan we samen … Ik ga dan helemaal los! Drie bollen met slagroom en dan ga ik met je winkelen in de Negen Straatjes of naar ’n museum. Had je de Nachtwacht van Rembrandt al gezien? Kijk, ’n lekker ijsje en de Nachtwacht, meer hoeft niet en als je nog puf hebt, gaan we nog even naar de Bloemensingel, dat is bij de Munt, tussen de Vijzelstraat en de Leidsestraat, voor of achter, wat u wilt, de Kalverstraat … Was je al eens in de Bazel? Maar goed, je hebt zo van de Plattelandstypes uit Kudelstaart en die doen effies Amsterdam in één dag. Moet kunnen! Rennen ze meteen naar de Bijenkorf, want ’t Damrak is nog best een hele tippel vanaf ’t Centraal Station en dan moeten ze eerst even plassen en sassen, hè … Ik kan niet mee, ik hou de boel op, doei! Elfriede * op de Kop van Jut * http://www.friedabblog.wordpress.com * Amsterdam * dinsdag 13 maart 2018

  Like

  1. Nou Elfriede, het meeste heb ik al wel gezien hoor. Sassen bij de Bijenkorf doe ik niet. Dat kun je ook wel op het station doen. Ben benieuwd of je in april onder de 100 kg. kom. Drie bollen met slagroom krijg ik niet weg hoor. Dan krijg ik een buik als een olifant en heb je niks meer aan mij.
   Ik ga altijd met mijn echtgenoot. Lekker saampjes door de steden sjouwen.

   Like

 7. Gelijk heb je, want om met mij door Amsterdam te sjouwen, dan kom je niet ver. Waar woon je? Mag ik met je jeuhe-en-jouwen? Dertig april word ik 74 jaar jong enneu …
  AnneMarie: “Ja, ’n paar pondjes lichter loopt makkelijker, anders krijg je zo vlug pijn in je voeten … ”
  Elfriede: “Vertel mij wat!?! Was je al eens in Haarlem met je echtgenoot? Dat is Echt Wel Genieten, hoor! Ik was daar op excursie en had erover geblogd. Toen ik aan mijn man vertelde, dat ik van `t station tot aan de Amsterdamse Poort en weer terug, en nog meer door aj die smalle, kleine middeleeuwse straatjes & hofjes had geslingerd, kon hij ’t niet geloven. Ik ga fietsen en zwemmen. Misschien, als ik onder de tachtig, vijfenzeventig kilo weeg … Ik durf het bijna niet meer te hopen … ” Elfriede * http://www.friedabblog.wordpress.com * te Amsterdam, donderdag 15 maart 2018 * Groetjes!

  Like

Reacties zijn gesloten.