Zutphen en het raadsel

Om een of andere onbegrijpelijke reden moesten wij in Zutphen zijn. Van de nood  een deugd gemaakt hebbende, bedachten we achteraf: Waarom hoor je zo weinig over Zutphen, waarom weten we zo weinig van Zutphen. Het is een mooie stad met veel geschiedenis en je kunt er nog leuk winkelen ook. Winkelen is maar bijzaak maar veel dames vinden het best aardig om een gezellig winkeltje mee te pikken.

Door middel van stadswandelingen op eigen gelegenheid of met een gids de stad in te trekken kom je interessante plekken tegen. Brochures voor stadswandelingen zijn bij het VVV te krijgen en kosten € 2,– per stuk. Er zijn meerdere routes.
Wij hebben ervoor gekozen om zelf de stad in te gaan maar eigenlijk miste ik wel een gids met zijn sappige en spannende verhalen. Zij weten vaak net iets meer te vertellen waardoor het bij mij in ieder geval, beter blijft hangen.

DSC_0369

We zijn de wandeling ‘ Historisch Zutphen’ en de wandeling van ‘Hofjes in Zutphen’  gaan doen. ‘Hofjes van Zutphen’ hebben we niet helemaal gedaan maar veel bezienswaardigheden kom je tijdens de wandeling ‘Historisch Zutphen’ vanzelf tegen. Die hebben we er daarom maar even bij gepikt. Zonde om er langs te lopen of helemaal niets van te kunnen lezen tijdens het bezoek aan een hofje.

Horeca gelegenheden zijn er voldoende in Zutphen. Voor aanvang van de wandeling zijn er diverse terrassen/koffiehuizen waar je koffie met iets lekkers kunt krijgen. Heb je alles gezien dan zijn er restaurants waar je een pilsje of een wijntje kunt drinken en eventueel een hapje kunt eten. Zutphen is niet immens groot maar je kunt je er prima een groot gedeelte van de dag vermaken.

Zutphen is ongeveer 1000 jaar geleden rijk geworden door het vervoeren van haring, boter en bier over de IJssel richting Rijn en stroomopwaarts over de Rijn. Naast het vervoer over de IJssel deden ze driftig mee aan de houthandel die langs de Berkel bedreven werd. Zutphen heeft een oude en rijke historie en dat is nu nog goed te zien.

Sinds 1838 heeft Zutphen een arrondissement rechtbank die gevestigd was in een voormalige vleeshal. Tegenwoordig doet hij dienst als Burgerzaal en is er een modern statig gerechtsgebouw ietwat langs de rand van Zutphen.

Oude stadsmuren, een Muziekmuseum. een kerk omgebouwd tot bibliotheek en de oude mannen en vrouwen hofjes er is zoveel te zien.
De ‘Walburgiskerk’ vond ik één van de hoogte punten. Een prachtige kerk die de reformatie vrij ongeschonden doorstaan heeft en daardoor nog veel fresco’s bezit. Het is nog goed te zien dat het van oorsprong een Rooms Katholieke kerk is geweest. Wat ik het erg mooi vond was de kaarsenkroon uit de 14e eeuw. Deze kroon beeld voor ongeletterde kerkgangers de lessen voor een gelovig en onberispelijk leven uit. Een leven zoals voornamelijk mijnheer Pastoor en zijn gevolg dat graag wilde.

En dan de hofjes. Eén hofje in het bijzonder viel mij op, het ‘Oude Bornhof’
De Regenten van toen houden heden ten dage nog toezicht boven op de poort.
Het hofje was bedoeld voor armen, gebrekkigen en behoeftigen. Om er te mogen wonen moest je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moest je van onberispelijk gedrag zijn, godsvruchtig en minimaal 30 jaar.
Loop je onder de poort door naar de binnenplaats van het oude mannen en vrouwenhuis, kom je dit beeld tegen!
Mooi beeld, niets mis mee maar volgens mij is het verdwaald.
Een blote mevrouw midden in de tuin van een oude mannen en vrouwen huis?

P.s. Lees ook het 6 woorden met beeld verhaal over deze dame

30 gedachten over “Zutphen en het raadsel

 1. pracht verslag in woord en beeld AnneMarie
  ik kom vele bekende plekjes tegen 🙂
  en ja deze stad is een bezoek meer dan waard , als eigenlijk al die oude Hanzesteden langs de IJsel
  fijn weekend groet

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja ze zijn die steden. Gelukkig hebben we ze lang niet allemaal gezien dus we kunnen er altijd op uit om nog eens een stad te doen.
   Fijn weekend.
   Morgen de eerste 40 km. Dit jaar.

   Geliked door 1 persoon

   1. ik liep in ’15 van Doesburg naar Kamoen over het Hanzestedenpad , kwam door al die mooie stadjes 🙂
    er is zo veel moois te zien , zeker als je wandeld
    dus morgen flink aan de bak , met 40 km wandelen , neem me petje diep voor je af
    suc6 morgen
    en een fijne wandeling groet

    Geliked door 1 persoon

    1. Dank je. We worden onderweg goed verzorgd. Een aantal lopen 20 km en zullen later bij ons aanhaken. In totaal gaan we met 32 man onze eigen tocht van 2 juni as. voorlopen. Gek genoeg wil bijna niemand dit voorlopen missen en is er altijd een grote opkomst.

     Geliked door 1 persoon

 2. Toch een mooi plaatsje is dit.
  Dat beeld van de blote vrouw staat op een perfecte plaats. Het houdt de tikker van de oude mannetjes flink aan de gang. Veel beter dan pillen.😉
  Geniet van het lange weekend.

  Geliked door 2 people

  1. Hi hi. Dat heb je goed gezien. Maar of het gedrag dan onberispelijk blijft heb ik een beetje twijfels over. Maar ach de Regenten staan er toch al versteend bij.

   Geliked door 2 people

 3. Zutphen is prachtig. Ook met die merkwaardige aaneenschakeling van smalle pleinen als een soort halve maan in de binnenstad. De omgeving is ook mooi. Niet lang geleden liepen we vanuit de stad naar het oosten, langs de Berkel en toen de landgoederen in, langs Huis de Voorst en via parken terug. Heel fraai.

  Geliked door 1 persoon

 4. Toch mooi pp0laatjes om te zien. Ook heel vroeger zijn wij ook daar geweest. Ik kan net meer herinneren dat daar was. Het is zoveel veranderd. Gelukkig kon ik jou verhaal en foto’s te bekijken. Wat mooi daar. Zutphen is daar heel mooi., Misschien gaan wij keertje naar toe. Dan in de vakantie? Als alles beetje uitkomt bij ons.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ja, Zutphen is heel mooi. Ik ben op veel plekjes nog niet geweest, dus een reden om er weer eens naar toe te gaan. Ik vind die kroonluchter ook prachtig!

  Geliked door 1 persoon

 6. Bedankt voor de tip. Wij zijn Nederlandfans, dus wellicht komt een bezoekje er ooit van, en dan ben ik goed voorbereid, met dank aan je schrijven.

  Geliked door 1 persoon

 7. M’n man en ik zijn lang geleden naar Zutphen geweest, maar ik weet nu nog hoe mooi en gezellig het daar was.
  Fijn dat jullie genoten hebben. Prachtige toto’s heb je gemaakt!

  Geliked door 1 persoon

 8. mogge AnneMarie
  nee vandaag is rust , gister maakte ik een wandeling , van Boxtel naar Best
  ik weet eigenlijk niet wat saai is , vind elk landschap wel iets hebben 🙂
  de Afsluitdijk heb ik ontelbare malen gefietst , hem wandelen , nee ik denk het niet
  zonnige groet

  Geliked door 1 persoon

 9. Onbekend terrein voor mij maar wat niet is kan nog komen natuurlijk.
  Tja, dat beeld lijkt me inderdaad niet erg op z’n plaats daar, wie weet hoe het bij de aldaar wonende mannen de hunkering aanwakkert;-)

  Geliked door 1 persoon

  1. Waarschijnlijk hebben ze unaniem gekozen voor deze madam en kijken ze voor het naar bed gaan even stiekem naar haar. Je weet het niet.

   Like

Reacties zijn gesloten.