Harderwijk

Heerlijke naam toch? Gevonden in Harderwijk.

Waar we vroeger alleen maar naar Harderwijk reden om zo snel mogelijk bij een water te komen als het warm was is het nu een stuk beter toeven in Harderwijk. Echt aantrekkelijk vonden wij Harderwijk toen niet. Dat is ook de reden waarom we er al heel lang niet meer geweest zijn. Maar zoals het vaak gaat, ineens kom je er om wat voor reden dan ook weer terecht en zie je dat er veel veranderd is in de stad. Harderwijk is mooi en aantrekkelijk geworden. Zeker de moeite van het bezoeken waard.

P1070301

Het Dolfinarium staat er nog wel maar is voor mijn gevoel niet meer zo dominant aanwezig als destijds. Het waterfront ziet er een stuk gezelliger uit en in de zomermaanden mag er niet meer geparkeerd worden langs de boulevard om wandelaars en toeristen de ruimte te geven langs de nog resterende stadsmuur en waterkant te lopen.

Door het afsluiten van de Zuiderzee zijn de vissers verdwenen wat zijn tol geëist heeft. De stad werd minder levendig en leek te vervallen. Daar hebben ze inmiddels een stokje voor gestoken in Harderwijk en zijn ze hard bezig om de stad in ere te herstellen. Oude panden worden opgeknapt, het water wordt teruggebracht in de stad en er wordt nagedacht om een oude Stadspoort te herbouwen. Daar wordt over gedacht, verder zijn ze nog niet gekomen omdat dit projectje een kleine 2 miljoen euro gaat kosten. Daar zou ik ook even over na moeten denken. Eerst maar het stadhuis afbouwen zodat het in volle glorie het centrum van Harderwijk weer kan domineren.

P1070295
Linnaeusboom

Inmiddels zijn er stadsgidsen die met veel plezier hun stad laten zien. Altijd leuk om met een gids de stad in te gaan. Verhalen vertellend en uitleg gevend over het oude Harderwijk en het ‘nieuwe’ Harderwijk ben je wel een uurtje bezig. Zo is daar een iniminie vissershuisje te bezichtigen. Met 10 personen in iets heel kleins wonen. Wandelend over een aantal pleinen kom je vanzelf bij de voormalige Universiteit van Harderwijk uit. Je weet wel die met Professor ‘Als van Ouds’ van de Universiteit van Harderwijk (Klokhuis). Helaas besloot men tijdens de Franse bezetting dat er genoeg universiteiten in Nederland waren en werd de Universiteit van Harderwijk gesloten. De bekendste promovendi was de plantkundige Carolus Linnaeus uit Zweden, maar dat was voornamelijk omdat hij in één dag promoveerde tot plantkundige. Hoe hij dat deed? Omdat er in Zweden toen geen universiteit was studeerde hij thuis kwam met zijn proefschrift naar de dichts bijzijnde universiteit, toevallig Harderwijk. Proefschrift inleveren waarna hij het enkel nog hoefde te verdedigen en klaar was Carolus. Prof. C. Linnaeus. Vandaar die mooie linnaeusboom op het plein van de voormalige universiteit.

De terrassen deden al goede zaken toen de zon een paar weken geleden ons verwende met meer dan 20° We hebben er heerlijk gebruik van gemaakt en tot 22.00 uur buiten gezeten.
Conclusie: Harderwijk verraste ons met zijn gastvrijheid, elementen van een oude stad, het water, een haven met boten en in de verte nieuwe woonwijken rondom het water. Huizen waar over nagedacht is zodat ze goed passen bij de oude stad. Harderwijk staat op ons lijstje om nog eens aan te doen. Een hapje of een drankje of gewoon wandelen langs het water en te genieten van het IJsselmeer.

 

27 gedachten over “Harderwijk

 1. Harderwijk is heel mooi. Jaren geleden liet ik me net als jij verrassen door het fraaie binnenstadje. Nederland barst van dit soort (vestings)stadjes: Willemstad in Brabant, Buren in Gelderland, Elburg in Overijsel, Heusden, Ravenstein, Hattem, Oudewater, Sloten, en iets groter – Bergen op Zoom. Bijvoorbeeld. Er is veel te ontdekken in ons landje! 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. Er valt voor ons nog veel meer te ontdekken lees ik wel. Bergen op Zoom zijn we vorig jaar geweest. Door tijdgebrek heb ik daar toen niet over geschreven maar we vonden dat ook een hele leuke, interessante stad.
  Leve de vrije reizen van de NS

  Geliked door 1 persoon

 3. Ook voor mij lang geleden dat ik er was, Zag toevallig van de week een stukje film met de kinderen die toen nog onder de 10 waren, dat zijn nu vijftigers;-) . Van de stad herinner ik me niet zoveel meer, die muur en die poort ja, en dan heb je het wel gehad.

  Geliked door 1 persoon

  1. Van ons was het ook al erg lang geleden, Ik kan me alleen nog dat lelijke Dolfinarium herinneren. Gelukkig hebben ze het behoorlijk veranderd en aangepast dat het niet meer zo irritant aanwezig is.

   Like

  1. We gaan er vast vaker komen. Zover is het niet bij ons vandaan. Beetje langs het waterfront slenteren, terrasje pikken en van het mooie weer genieten.

   Geliked door 1 persoon

 4. ja er zijn daar wel meer leuke straatnamen , zoals in al die oude stadjes , zowat elk beroep had zijn eigen straat of steeg naam 🙂
  ja zeker een gelukje , als het bezoek weg is , hang ik de fiets ff op , kijk de afstelling goed na en maak de fiets gelijk ff schoon
  het weer is prima , lui zeuren alweer dat het koud is , zot zijn ze hihi
  winkelcentrums pppffftt vreselijk 🙂
  slaap wel groet

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik ben er nooit geweest ook niet in dat dolfinarium. Trekt me niet maar dat stadje zal ik onthouden hoewel ik niet verwacht er in de buurt te komen binnenkort.

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik lees het met veel interesse. Want komen heel graag in Nederland en ontdekten al veel prachtige stadjes. Wíj genieten graag die typisch gezellige sfeer, die we hier in België wel wat missen….

  Geliked door 1 persoon

  1. België heeft ook mooie steden. Volgende week ga ik met m’n dochter naar Brugge. De Nederlandse steden kunnen wij vaak in een dag doen. Daarbij hebben we hier een treinabonnement wat het makkelijker maakt om in een dag heen en weer te gaan.

   Like

 7. Een hartstikke leuke stad Harderwijk! Mijn laatste nachtje doorgebracht op mijn fietstocht in 2015 in een Vrienden op de fiets huis.. En het Dolfinarium ben ik een aantal jaren geleden met mijn kleindochters geweest. Ach.. het hoort bij Harderwijk hè.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.