Kromme Rijnpad

Zo lang het kan genieten we van de zomer en daar horen natuurlijk wandelingen bij.
Dochter had mooie plaatjes gezien en berichten gelezen over het ‘Kromme Rijnpad’ en wilde de uitdaging van 29 km. graag eens aangaan. Of we mee wilden wandelen?
Donderdag vertrokken we vroeg, met de trein richting Utrecht om bij het Ledig Erf onze wandeling te beginnen. (ongeveer 3 km. wandelen vanaf het station van Utrecht)

P1120387Het Kromme Rijnpad loopt vanaf het centrum van Utrecht naar het centrum van Wijk bij Duurstede. De route vanaf Wijk bij Duurstede lopen kan ook maar die beschrijving is iets moeilijker te vinden op internet. Vanaf Wijk bij Duurstede is hij wel bepijld, wil je hem daar vandaan lopen, het kan dus wel.

Er is een app van het Kromme Rijnpad, een GPS route te downloaden op je GPS apparaat, in boekvorm te verkrijgen bij het VVV in Utrecht en uit te printen via internet.

P1120284
Jaagpaal bij jaagpad

Het Kromme Rijnpad is een interessante route waar veel te zien en te leren valt.
Op enkele plekken na loop je via het ‘Jaagpad’ van Utrecht naar Wijk bij Duurstede.
De Kromme Rijn was eeuwen geleden 4 x zo breed als nu en een drukke vaarroute.
Dat zie je terug aan de kasteeltjes en panden die langs het water staan. Erg mooi.
Leuke plekken om foto’s van te maken er is zelfs een museum te bezoeken,
mocht je daar tijd en zin in hebben.

Een Jaagpad is een pad langs de rivier waar vroeger een paard met zijn begeleider liepen om vrachtschepen bij ongunstige wind vooruit te trekken. Dagloners en zelfs familie van de schipper werden ingezet bij het trekken van de schuit.

Wandelen langs het water heeft z’n charmes. Langs de Kromme Rijn is dat niet anders. De natuur is er prachtig. Nu waren er nog veel bloemen te zien en hingen de appels en peren in grote trossen aan de bomen in de boomgaard. De herfst is in aantocht en daar zal de tocht niet minder mooi van worden met de verkleurende bomen.

P1120341
Kasteel Cammingha

De route is in 10 etappes van 1,5 tot 5 km. opgedeeld zodat je de voor jou meest handige of interessante stuk kunt wandelen.
In de beschrijving wordt een overzicht van de 10 etappes gegeven, inclusief een dienstregeling van de bus om van en naar vertrek- en eindpunt te gaan.
Na iedere etappe wordt door middel van borden duidelijk aangegeven waar je de bus kunt vinden. Hierdoor kun je de route ter plekke verlengen of verkorten en zonder veel problemen de weg naar Utrecht of Wijk bij Duurstede terug vinden.

Wij hebben de gehele route gelopen. Vertrokken bij het Ledige Erf in Utrecht. Bij de haven van Wijk bij Duurstede op een terras met uitzicht over de haven de wandeldag afgesloten.

P1120403
Wijk bij Duurstede

Wil je echter alles bekijken wat er langs de route te bezichtigen en te zien valt dan kun je hem beter opsplitsen in een aantal etappes. Bijna 30 km wandelen en overal rond kijken lukt niet op één dag.
Ondanks dat hebben wij genoten van de tocht en denken we er over om het nog een keer, maar dan opgesplitst in etappes te doen.

23 gedachten over “Kromme Rijnpad

 1. Wat heb jij mooie wandeling gemaakt van prachtig omgeving. Wat is daar super mooi. Lekker rust omheen. En overal bekijken. Mooie foto’s heb je gemaakt. Fijne dag.

  Geliked door 1 persoon

 2. ha die AnneMarie
  ik was wat dagen weg , dus nu ff genieten van de foto’s en het verslag , of ik beter weer had , ach lekker weer was het 🙂
  dit is een prachtige wandeling mij bekend van het Utrechtpad
  https://wandelnet.nl/utrechtpad-sp-13
  ik liep jullie traject in 2 x en is voor een ieder goed te doen , ik liep het in november en december bbbrrrr
  fijne middag groet

  Geliked door 1 persoon

  1. Dochterlief wilde kilometers vreten en dat is gelukt, maar eigenlijk kun je het iid beter in 2 x doen.
   Dat Utrechtpad lijkt me ook wel wat. Hebben er nu al wat van gelopen.

   Geliked door 1 persoon

  1. Fietsen 🚴 is lastig daar. Het pad is smal en je kunt er alleen achter elkaar fietsen. De streek is prachtig. Misschien een echt fietspad op zoeken. Die zijn er ook voldoende

   Like

 3. mogge AnneMarie
  ja mooie kuntst in de pps hé 🙂
  inderdaad dat gepuzzel om te wandelen tussen 2 bushaltes en de trein heen en terug is leuk , in het gebied waar ik nu ben , moet je goed opletten , meestal rijden ze om het uur en vaak in de weekenden niet pppfffttt
  ik zal zo met slangentrees aan de zwier , wens je veel golf plezier
  groetjes

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.