De Dam tot Damtocht

P1120689Getroffen hebben we het met het weer gisteren. Op een paar kleine buitjes na was het voortreffelijk wandelweer. Het startpunt midden op de Dam in Amsterdam en het eindpunt Het Burgemeester in ’t Veldpark in Zaandam. Een mooie tocht van 27 km.
Er zijn kortere routes van 10 km. en 20 km. maar ook een langere van 42 km. keus genoeg.

Omdat we ons voor de 27 km. opgegeven hadden, wil je niet zo laat starten.
Dat betekent vroeg opstaan en vertrekken richting Amsterdam.
Rond 8.00 uur stonden we voor het station van Amsterdam om richting de Dam te lopen. De stad slaapt dan nog. Je kunt het je niet voorstellen maar het was nog rustig in de stad. We konden goed doorlopen en in no time stonden we op de Dam.
We werden ontvangen met een mini ontbijtje, haalden onze t-shirtjes op en deden even een plas. Sanitaire voorzieningen in overvloed. Op de Dam maar ook onderweg.

P1120563

Iets voor 9.00 uur vertrokken we richting Zaandam.
Eerst de stad uit, richting IJ-burg om daar af te slaan naar de brug over het Buiten-IJ. Toen we de brug over ware splitste hier de route zich in 27 km. en 40 km. Wij wandelden Schellingwoude binnen. Een langgerekt dorp langs het IJ en langs de Oranjesluizen. De sluizen zag je liggen maar om ze dichterbij te bekijken moest je behoorlijk van de route afwijken. Dat hebben we maar niet gedaan. Onze neuzen stonden nu eenmaal richting de eindstreep. Het halen van die eindstreep stond nu even voorop.

P1120598Vanuit Schellingwoude loop je zo Tuindorp Nieuwendam in. Daar hebben we bij de bewoners koffie gedronken. Een traditie die nu door de buurt voortgezet wordt.
Een buurvrouw was daar ooit mee begonnen, helaas is de buurvrouw overleden aan borstkanker nog wel waarop de buurtbewoners het nu voortzetten ter nagedachtenis aan haar. De opbrengst van deze koffiestop wordt gedoneerd aan Pink Ribbon. Prachtig initiatief.

Weer verder richting het Noorderpark, via de Kadoelenweg langs Molenwijk de brug P1120623over, het zijkanaal over richting Zaandam.
EHBO posten, toiletten het was prima verzorgd. Op een aantal plaatsen kon je een massage krijgen als dat nodig was.
Bij diverse stempelposten werd er water en mini stolletjes van AH uitgedeeld.
En als dat nog niet genoeg was kon een appel en sultana’s krijgen.
Tuurlijk hadden we brood en drinken zelf meegenomen maar dit zijn toch altijd weer leuke verrassingen.

Zaandam zie je lang voor de finish al liggen. Een prachtig gezicht met zijn bijzondere hotel, hoogbouw en haven. Het was behoorlijk bewolkt toen we in Zaandam aan kwamen. Geen regen dat was boffen maar voor de foto’s was het eigenlijk iets te donker.

Bij de finish ontvingen we onze medaille (als je die hebben wilt) en was er muziek en kraampjes om je honger te stillen of een drankje te nemen.
Met pendelbussen werden we naar het station van Zaandam gebracht. De bussen reden af en aan. Even dachten we nog te gaan lopen naar het station maar achteraf was het maar goed dat we dat niet gedaan hebben. Een behoorlijk stuk nog om te wandelen.

Amsterdam zijn we ook nog even in geweest. Even een donkerbruine kroeg in gedoken om het einde van ons feestje nog even uit te stellen.
Een heerlijk dagje uit.

24 gedachten over “De Dam tot Damtocht

 1. ha die AnneMarie
  van harte met het behalen van de finish , en geluk met het weer
  op deze mooie wandeling , door voor mij zeer bekend terrein hihi , ik woonde tot ’66 in Tuindorp Nieuwendam , vlak naast de Schellingwouder Breek 🙂 , toen was al die nieuwbouw er nog niet , zag je de dorpen Zunderdorp en Ransdorp zo liggen 🙂
  leuk dat de wandelaars zo goed verzorgd worden , door de organisatie , maar ook door de bewoners langs de route , met een goed doel 🙂
  regenachtige groet

  Geliked door 1 persoon

  1. Wat leuk om te weten dat je daar hebt gewoond.
   We waren er al eens eerder, gewoon met z’n tweetjes, hebben we daar bij het cafe langs het water wat gegeten en gedronken. Was het nu veel te druk voor. Heb je daar in de buurt gewoond?

   Geliked door 1 persoon

 2. Wauw wat heb jij heel goed gedaan. Van harte behalen van de Finish. Het was mooie wandeling geweest. Gelukkig werkte weer ook mee. Nu lijkt nergens meer. Zoveel regen bij ons. Leuke foto’s geworden. De ene foto met zoveel klompen aan richel van hout is erg leuk geworden. Fijne dag verder.

  Geliked door 1 persoon

 3. Als ik me goed herinner i zijn er eerst een dag met hardloop routes en dan een dag met wandelroutes. Ik heb ook een keer meegelopen, weet alleen niet meer of ik de 20 of de 27 kilometer liep;-)

  Geliked door 1 persoon

  1. Zaterdag is het wandelevenement en zondag het hardlopen. Zaterdagavond is er ook nog Damloop by night. Het is dus een enorm evenement. Ik had hem graag hardlopend gedaan maar ja dat is helaas verleden tijd. Wandelend is ook prima.

   Like

 4. mogge AnneMarie
  ja Leiden moet een mooie stad zijn om te bezichtigen , ik kwam er tot nu toe enkel om over te stappen toen ik het Hollandskustpad liep 🙂
  hier klaart het nu op , er waren de hele ochtend nog wat buitjes , maar betere tijden breken aan
  fijne dag
  opgewekte groet

  Geliked door 1 persoon

 5. Ongelooflijk dat jullie het vrij droog hielden?!
  En die 27 km wandelen klinken me nog ongelooflijker in de oren. Ik wou dat ik dat nog kon…. hoedje af!
  Mooie foto’s! Vooral de klompjes 🙂

  Geliked door 1 persoon

 6. Wat een leuke wandeling! Nu ik zelf het wandelen weer helemaal heb opgepakt staat deze op mijn verlanglijst voor volgend jaar!

  Geliked door 1 persoon

  1. Wij houden er nogal van om door de bewoonde wereld te wandelen. De bossen op zijn tijd is heerlijk maar niet alleen bos. Deze wandeling was zoveel te zien dat er (bijna) geen saaie momenten waren. Een aanrader wat ons betreft.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.