Was dat nou ? – Vissen

Misschien heb ik het al eens verteld maar ik ging vroeger nog wel eens met mijn vader mee vissen. Leuk voor een klein meisje wat nogal nieuwsgierig was naar alles wat de wereld te bieden had. Pa maakte er ook nog mooie sier mee want wie zijn dochter wilde mee om te vissen? Bijna geen enkel meisje toch?

Vandaar dat het me erg opvalt. Een verschil van dag en nacht hoe wij vroeger op pad gingen om een visje te vangen en de sportvisser van onze moderne tijd.
Een paar straten bij ons vandaan zijn een aantal vijvers waar gevist kan worden en soms zie ik vissers op de fiets met fietskarren volgeladen langs komen, gevuld met complete visuitrusting op weg naar de waterkant. Tent, stoeltjes, kookgerei, hengels, hengelhouders, lampen, belletjes om je te wekken als je een ondertussen tukkie doet teveel om op te noemen.
Ik vraag me daarom wel af of het tegenwoordig zo lastig is geworden om een visje te vangen. Wat hebben ze nu meer nodig dan vroeger?
Zijn de vissen zoveel slimmer dan jaren terug, laten ze zich niet zomaar meer vangen?

Mijn vader was behoorlijk inventief en bouwde zijn eigen viskrukje met laadjes eronder waarin hij zijn spullen kwijt kon. Soms verkocht hij zo’n juweeltje en bouwde hij weer een nieuwe met vernieuwde snufjes. Wat je tegenwoordig ogenschijnlijk nodig hebt zou zelfs hij niet hebben bedacht.

Op de ouderwetse manier, behalve de electrische fiets dan.

wp-1556450257384.jpg

En zo ziet het er tegenwoordig uit. Overnachten mag je niet maar vroeg arriveren en laat terug gaan naar huis wel. Zo heb je nogal wat nodig om een lange dag je hengel in de gaten te houden.

 

 

41 gedachten over “Was dat nou ? – Vissen

 1. Veel ken ik niet van vissen, toch niet als sport.
  Telkens opnieuw sta ik versteld van de rust en het ‘niets-doen’ (want de vis hapt relatief weinig?).
  Ik vrees dat het niet mijn ding kan worden…..
  Je foto’s zijn heel mooi. Ik zag nog nooit zo’n tentje erbij, maar wellicht let ik niet goed genoeg op 🙂

  Like

 2. Ik heb er geen verstand van. Integendeel, keur het in de meeste gevallen af want de visser scheurt de mond vd vis kapot om de haak eruit te halen en gooit dan de vis terug die vervolgens cerhongert omdat hij niet meer kan eten.

  Manlief is een visser… die discussie voeren wij al jaren niet meer 😏
  Hij heeft ook zo’n krukje met laden en het eea aan gerei maar lang niet zo uitgebreid als de meesten tegenwoordig hebben. Hij is in die zin wel wat ouderwets.

  Dat ik niet mee ga snap je wel neem ik aan 😏

  Geliked door 1 persoon

 3. ha die AnneMarie
  ik viste vroeger om de vangst te eten , dus zette wat korfjes en lijntjes uit ergens , en ging met hengeltje niet ver er van zitten , en aan het eind van de dag haalde ik de vis binnen , als die er was
  ik zie die wel zeer uitgebreide vissers ook wel zitten , maak soms een praatje
  maar zelf ga ik wel naar de viskraam 🙂
  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat je vertelt van die uitzet van de visser, dat merk ik ook als ik mensen met een baby op visite krijg… ook al komen ze maar voor een uurtje, die brengen verdorie een halve babykamer mee… Dat begrijp ik niet.
  Ik denk dat het de tijdsgeest is. Men wil op alles voorzien zijn en niets aan het toeval overlaten.

  Geliked door 1 persoon

  1. Daar noem je me wat. Ook zoiets ja. Wat moesten wij ons vroeger behelpen zeg vergeleken met tegenwoordig.
   Er wordt ook vanalles bedacht om het leven makkelijker te maken en te verkopen natuurlijk want de economie moet wel draaiend gehouden worden.

   Geliked door 1 persoon

   1. En ondertussen raken de mensen overbezorgd omwille van het moeten zorgen voor én gebruiken van al die spullen. We kopen toch zoveel wat we niet nodig hebben.☹️

    Geliked door 2 people

 5. Tegenwoordig gaat er zelfs een pieper af als ze beet hebben. Vroeger zaten ze naar de dobber te turen. Nu hoeft dat niet meer. Of dat moderne vissen nou zo leuk is…

  Geliked door 1 persoon

 6. Nou… misschien mag ik (als man (?) ) een lansje breken voor de pret van het hebben van spullen. Ik ben zelf geen visser, maar ik zie ze wel op het strand staan met zes hengels en enorme hutkoffers vol haken, loden (dat zijn geen loodjes meer), dobbers, lijnen, harpoenen, opblaasbare boten, drie soorten lieslaarzen en megazuidwesters. Ik overdrijf hier en daar een beetje, maar ik begrijp die mannen wel. 98 procent van die spullen zullen ze nooit gebruiken, en dat weten ze zelf heus ook wel. Toch, je weet maar nooit! Het zal je maar gebeuren dat die ene hamerhaai opduikt en je hebt verdorie je hamerhaaihaak niet bij je! Horreur! Alleen… zo’n tent…. echt? 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Hi Hi. Stel je voor ja dat die ene ploert opduikt en aan de haak geslagen moet worden.
   Ach, van mij mogen ze hoor maar het is wel ff een verschil met vroeger.

   Geliked door 1 persoon

 7. Heb ook wel veel gevist, toen wij nog de dierenwinkel hadden en ook een visteam zelfs wel eens wedstrijden gevist als er niet genoeg mensen konden. Degene met de hele installaties zoals je zie vaak ziet zijn echt de karpervissers. Daar moet je gewoon veel geduld voor hebben. Ik zie gelukkig ook nog veel kinderen en ook wel volwassenen met een gewone hengel vissen. Vond het zelf altijd wel leuk om te doen.

  Geliked door 1 persoon

   1. Ja precies en de apparatuur om gewaarschuwd te worden als er beet is als ze slapen bijvoorbeeld. En net zoals met alle hobby’s vaak is het ook meer het hebben van veel vismaterialen belangrijker dan dat het echt nodig is voor het vissen. (weet ik uit ervaring van mijn exgenoot die kasten vol er mee had).

    Geliked door 1 persoon

 8. Als ik ga vissen heb ik bijna niets mee. Ik ga aan de kant zitten, en de vissen komen uit nieuwsgierigheid eens naar boven kijken. Dan neem ik ze bij de voorpoten en heb ze gevangen. Maar ik zal ze altijd teruggooien in het water, want vind het zielig om een levend wezen te vangen om op te eten.

  Geliked door 1 persoon

 9. Vroeger gingen wij ook vissen. Het is wel geduld om te doen. IK heb toen zoveel gevangen. Brasem en voorntjes en stekelbaarsjes noem maar op. Nu doen wij allang niet meer. Geen tijd. Ik vind zonde voor de tijd. Vissen is een sport zeg men. Maar het gaat ook voor de plezier aan de waterkant. Bootjes voorbij varen enz…. Fijne dag.

  Geliked door 1 persoon

 10. Tja, ik kijk ook altijd een beetje medelijdend naar dat soort vissers hier in de omgeving, dat is wel heel ver afgedwaald van “even een hengeltje uitgooien”Maar oke, van mij mogen ze hoor, ieder diertje z’n pleziertje.

  Geliked door 1 persoon

 11. ha die AnneMarie
  ja het was een heel mooie dag , gezellig met elkaar , en heel veel moois gezien
  altijd leuk om blogvrienden te treffen , zag je aankomen lopen vanochtend , keek gelijk naar de schoenen en zag geen flip en flop hihi
  nu straks eens kijken wat de foto’s geworden zijn
  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

  1. Flip en Flop zijn me af en toe te nieuwsgierig. Hebben ze een beetje aan zichzelf te danken. Vandaag konnnik ze er ff niet bij gebruiken.
   Bedankt voor de gezellige dag. 😍😍

   Geliked door 1 persoon

 12. Wat apart dat mensen nu zoveel meesjouwen. Ik vraag me inderdaad af waarom dat zo is. Om te vissen heb je toch eigenlijk alleen een hengel nodig zou ik denken.

  Like

  1. De vis eraf halen vond ik ook eng. Heb het later nog eens alleen geprobeerd maar die vis van het haakje halen was een giga probleem voor me.
   Je verhaal gelezen. Beetje sneu, ik hoop niet dat het autobiografisch was/is.

   Like

   1. Nee, het is gelukkig niet autobiografisch. Ik gaf je al antwoord onder het verhaal. Samen leuke dingen doen is ook in huize F. aan de orde. Vissen hoort daar niet bij.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.