Z.O.Z. Muziek

Muziek doet wat met mensen. Onderzoeken bevestigen meermaals dat muziek goed is voor de mens. Af en toe zijn er berichten dat het zelfs goed is voor dieren. Koeien die meer melk gaan geven, goed voor de kippen. Wat daar van waar is? Wat mij het meest verbaasd zijn de mensen die zeggen niets met muziek te hebben.  Interessant en voor mij onbegrijpelijk. Zou daar eens onderzoek naar gedaan kunnen worden? Hoe komt het dat iemand niets met muziek heeft? Waar is het mis gegaan, of is dat de verkeerde vraag? Waarom is de een gek op schoenen en de ander niet?

Dinsdagochtend zaten we aan ons normale ochtendritueel na een heerlijk weekend Texel waar we een miniopleiding vogelaar volgden. Heel summier maar toch het begin is er we waren er blij mee.
Ons ochtendritueel dus. Bakje muesli met yoghurt, grote kom thee en de tablet op schoot om het laatste nieuws te lezen. Het meisje uit Antwerpen vermoord gevonden in het kanaal bij Antwerpen, 39 jarige man verdacht, al twee keer eerder veroordeeld voor zedendelicten.

Het volgende nieuws wat mij voorgeschoteld werd was niet minder vreselijk behalve dat het hier om een dier ging. In Amersfoort namelijk is een zwanenjong onthoofd, waarschijnlijk door een mens. Bij de dierenambulance kwam men tot de conclusie dat de kop met brut geweld van de romp gescheiden was.  De zwanenouders hielden onverminderd de wacht bij het overleden jong gingen in de aanval over als er iets of iemand te dichtbij kwam.

Terwijl ik deze vreselijke berichten aan het lezen was werd Sherele van Monteverdi gespeeld. De muziek maakte de weerzin en het verdriet intenser en zo kwam het nieuws als een bom binnen. Verbijsterd en met tranen die naar buiten wilden zat ik te luisteren en het nieuws te overdenken. Nieuws dat je niet wilt lezen of horen.

Claudio Monteverdi – Sherele – Trio Heuvelman

Voor meer zwijmels op zaterdag kijk bij Irispapilio

 

43 reacties op ‘Z.O.Z. Muziek

 1. Jah
  Dinsdag liep ik met Niels en mijn hondenduo op het wad… verder geen mens gezien…
  En dan later die dag het nieuws van honden uitlaters op de Brunsummerheide…
  Te bizar voor woorden allemaal…
  Dan krimpt ook mijn hart en huil ik mee hoor!
  Naar het schijnt moeten we dit allemaal maar normaal vinden want onze jurisprudentie faalt schromelijk!

  Liked by 1 persoon

 2. Muziek kan emoties versterken. Sommige muziek blijf ik ook associëren aan een bepaalde gebeurtenis.
  ‘op de verkeerde plek op het verkeerde moment’ ….. Compleet onschuldig. .. je zal het maar meemaken……

  Liked by 1 persoon

 3. Muziek doet veel, of het nou vrolijk stemt of troost. Zonder muziek is het hoe dan ook saaier in je bestaan, denk ik.
  Het was een bizarre week. Onvoorstelbaar dat je zomaar het leven kunt laten, terwijl je de hond uitlaat.
  Ik denk ook aan de ouders van deze jonge man.

  Liked by 1 persoon

  1. Het zal je kind maar wezen wetend dat hij eigenlijke geestelijk ziek is.
   Iets dergelijks hebben we hier in de omstreeks mee gemaakt. In eerste instantie leek het goed te komen met de jongen maar om een of andere klik ging het toch mis.
   Het meisje kan het ook niet meer na vertellen.

   Like

  1. Ja klopt. Dit was ter gelegenheid van het afscheid van Maartje van Wegen. Er is nog een andere uitvoering van maar die kon ik niet vinden. Ben al blij met deze.
   Ja echt bizar zo’n rare week.

   Like

 4. ha die AnneMarie
  nu ik heb de rugzak gereed staan , helaas niet m’n vertrouwde wandelmaatje
  had alles daar in , bedacht me , want er zal toch nog een jas in moeten , want het wordt lekker weer hihi
  dus ik de grote oeroude rugzak van zolder , gestoft en gelucht , moet lukken
  1 blogdame zal ik ontmoeten , de andere dame , die zwart witte , staat er bij 🙂

  koers groet

  Liked by 1 persoon

 5. Inderdaad vreselijk die berichten weer. Muziek is voor mij echt helend, zeker zo nu en dan heerlijk hard meezingen, meejanken….. tears in heaven heb ik ooit wel eens op repeat gezet en iedere keer weer geluisterd, meegejankt en gezongen.

  Liked by 1 persoon

 6. Wij krijgen de akelige berichten van nu mee, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat kunnen er op veel manieren kennis van nemen. Het akelige nieuws is er altijd geweest, zolang er mensen zijn. We zijn geneigd om ellende door soortgenoten aangericht als erger te beschouwen dan als het door “de natuur” is gedaan – dieren of extreem weer, maar voor de getroffenen blijft het een ramp.
  Als je zegt dat muziek je niets doet, ben je je misschien niet bewust wat muziek met je doet, maar het kan ook zijn dat zo iemand er niet over wil praten omdat hij/zij zich er niet in verdiept…

  Liked by 1 persoon

  1. Deze 2 berichten samen met de muziek versterkten elkaar. Plots werd ik me bewust van de muziek die eigenlijk zeer gepast was op dat moment. Ik prijs me iig gelukkig dat ik wel wat met muziek heb. Zij die er niks mee hebben zijn waarschijnlijk met hele andere dingen bezig en vinden muziek maar een bijkomstigheid.

   Like

 7. ha die AnneMarie
  ja ik had prima wandel weer , de dinsdag bleef de jas aan door de frisse wind
  maar dinsdag was het de hele dag in korte mouwen 🙂
  ik vervolg deze wandeling naar Rotterdam in Vlissingen , dus ja ik heb daar nog ff te gaan 🙂

  fijne avond groet

  Liked by 1 persoon

 8. Vooral in moeilijke tijden doet muziek veel voor een mens. Muziek was altijd al belangrijk voor me en nog steeds. Na mijn scheiding bijna een half jaar geen TV gekeken, alleen maar muziek gezocht en geluisterd. Veel gehuild erbij. Moest er op die manier doorheen terwijl mijn leven gewoon doorging, ik uitstapjes maakte, afspraakjes zelfs. Maar af en toe had ik dat heel erg nodig! Een mooie bijdrage AnneMarie!

  Liked by 1 persoon

  1. Dank je wel. Dat begrijp ik heel goed dat je toen o.a. door middel van muziek je weg weer hebt weten te vinden. Muziek kan troostend zijn en in zo’n heftige tijd kun je veel troost gebruiken. Ik zou zelf niet zonder muziek kunnen. Voor elke stemming en gelegenheid is er wel gepaste muziek en daar kan ik enorm van genieten. Wat mij betreft hoort het erbij.

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.