W.o.W. Doelen

Write on Wednesday is een idee van Melodyk.nl

Schrijf een verhaal, gedicht etc. In maximaal 175 woorden over het woord DOELEN

Voor meer verhalen klik HIER

Een doel hebben geeft het leven zin.  Mijn leven stond er bol van.  Middelbare school afmaken, opleiding volgen, trouwen, kindjes krijgen en een gelukkig gezin worden.
Geen hoogstaande doelen, die waren er wel maar het leven besliste anders.
Doelen bijstellen en weer doorgaan. Ze kwamen en gingen. Van alle doelen zijn er twee die altijd met kop en schouder bovenaan stonden en staan: gezond en gelukkig zijn, worden of blijven. Doelen die je niet altijd en soms helemaal niet in de hand hebt, ik weet het. Soms moet er hard voor gewerkt worden en dienen kleinere en hogere doelen ingezet te worden en dan nog worden ze niet altijd gehaald.
Het fijne van doelen stellen is dat het kan hier in ons land.
Ondanks dat we ons met veel regeltjes en wetten in het leven beperkt voelen kunnen we hier onze doelen najagen. Hoe groot of klein ze ook zijn de mogelijkheden zijn er en mocht het echt spaak lopen dan vindt de Hollander wel weer een manier om zijn doel te bereiken.

36 gedachten over “W.o.W. Doelen

 1. Zelf ben ik er niet echt de persoon naar die doelen voorop stelt. Steeds minder zelfs bij het ouder worden.
  Geluk en gezondheid blijven mijn vurige hoop. Ik doe mijn best in de mate van het mogelijke. Maar het kan zo snel verkeren, zegt Bredero.

  Is het uit gemakzucht of berusting dat ik me nog zelden nieuwe doelen opleg? Ik geniet van het nu en probeer me zo min mogelijk zorgen te maken over de toekomst, voor zover dit lukt.

  Inderdaad, wij leven hier in luxe, wij kunnen doelen verwezenlijken.

  Like

  1. Zeker, bij het ouder worden worden de doelen steeds kleiner maar ze zijn er nog wel.
   Mooiere foto’s maken met je camera is ook al een doel, hoe klein dan ook maar het is er wel.
   Gezond en gelukkig blijven hopen we allemaal maar het is ook een doel waar aan gewerkt moet worden.
   Zo blijven er doelen ondanks te leeftijd. Hoe het is als ik 80 ben weet ik nu nog niet.

   Geliked door 2 people

 2. Ik leefde nooit in het bewustzijn van mijn doelen, die had ik dus ook niet, …. ze waren er natuurlijk wel maar ik zag ze niet …. en eigenlijk is dat nog steeds zo. Ik sta op ’s ochtends en in 9 van de 10 gevallen laat ik dan de dag over me heen komen. En dan maakt het niet uit of ik die dag in mijn agenda leeg is of ik in de auto moet stappen om ergens anders de dag of een deel ervan, door te brengen.

  En tja… gezondheid/geluk kan een doel zijn maar zoals je zelf al aangeeft … dat heb je niet echt in de hand, je kunt een beetje doen om op koerst van ‘goed’ te komen maar verder …. heb je er geen invloed op…

  dank je wel voor je mooie bijdrage, fijn zo jouw inzicht hier te zien staan.

  Geliked door 2 people

  1. Iedere dag bewust met een doel leven doe ik zeer zeker niet. Dat zou mezelf enorm blokkeren. Alle doelen afwerken voordat de dag kan beginnen. Ik moet er niet aan denken.

   Like

 3. Het is waar, het is een luxe doelen te kunnen stellen. We mogen ons gelukkig prijzen. Ik heb ook graag doelen, maar niet teveel, dan word ik onrustig. Liefst haalbare doelen, goed gedoseerd.
  De doelen op school vind ik vaak teveel en enerverend. Lastig is dat.

  Geliked door 2 people

  1. De doelen op je werk en ik hoor het vaker ook van anderen zijn te veeleisend en regelmatig onhaalbaar. Het vervelende is dat je erin mee moet gaan omdat het je werk is maar iid thuis zijn de doelen vaak realistischer en beter haalbaar.
   Bovendien kunnen we hier doelen stellen. Er zijn landen waar het enige haalbare overleven is.

   Like

     1. Je wil het niet weten… In België gaat het onderwijs dit schooljaar op de schop. Ik moet een nieuw vak geven en volledig herbeginnen. Dit op 4,5 jaar van mijn pensioen. Desondanks zie ik het wel zitten, ik leer tenslotte ook weer iets nieuws bij, maar veel van mijn collega’s hebben zich al ziek gemeld of in verlof zonder wedde. Waar moet dat heen met dat tekort aan leraren? Niet vreemd dat het steeds erger wordt…

      Geliked door 1 persoon

      1. Te gek voor woorden natuurlijk maar goed dat jij het wel ziet zitten. Thuis blijven zitten afwachten wat er verder gaat gebeuren schiet ook niet op maar kan ik me soms wel voorstellen. In Nederland is het niet anders gesteld met het leraren tekort. Hele klassen die gewoon geen leraar hebben.

       Geliked door 1 persoon

       1. Ik ga met vervroegd pensioen binnen 4,5 jaar. Het staat zwart op wit dat ik dan kan gaan, maar er staat in kleine lettertjes bij dat er altijd iets kan wijzigen… Maar daar ga ik niet vanuit…
        Helaas kan ik in België niet zoals in NL vroeger stoppen. Er is geen afbouwregeling. Het is alles of niets. Het is te ingewikkeld om uit te leggen, maar het komt er op neer dat ik zo’n 600 euro netto per maand verlies, mocht ik nu stoppen.. en dat ik dan sowieso pas pensioengeld krijg op 67.

        Geliked door 2 people

        1. Wie kan nu goed les geven zonder eerst alle mogelijke voeten in kaart te hebben gebracht??? Hum Hum.😖😖. ‘Specalisten zorgen ervoor dat we ons niet vervelen.’
         Lesgeven komt zeker niet meer op de eerste plaats.

         Geliked door 1 persoon

 4. Natuurlijk stel je jezelf minder nieuwe doelen bij het ouder worden maar ze zijn er toch nog steeds hoor. Maar anders dan vroeger en meestal belangrijker. Herinner me nog dat we vroeger in ons huwelijk vaak een briefje maakt met op het oog voorlopig onbereikbare doelen.
  Wanneer we dat briefje jaren later terugvonden bleken vrijwel alle doelen al behaald te zijn.;-)

  Geliked door 1 persoon

  1. Het lijkt mij ook dat er doelen blijven totdat er echt niets meer te verwezenlijken is. Mijn doelen zijn duidelijk ook al heel anders dan 20 of 30 jaar geleden maar anders. Gelukkig zijn ze er nog wel want ik heb zelf het gevoel niet zonder doelen te kunnen hoe simpel ze soms ook zijn.

   Like

 5. prachtig geschreven AnneMarie
  en enkele die hier reageerden en ik ken , zeiden het al zo mooi
  ik heb wat doelen gesteld en gehaald
  maar meer gestelde doelen niet gehaald
  en nu , zo wat 70
  doel 1 is gezond blijven
  doel 2 zolang mogelijk
  en fijn van het leven genieten , door het uitvoeren van m’n hobby’s

  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

  1. Precies, dat zijn nu voor ons belangrijke doelen. De leeftijd spreekt een woordje mee.
   Gezond blijven heb je niet in de hand dat weet ik ook maar ik probeer er aan te doen wat kan en soms ook weer niet. Zomaar wat aan klooien wat gezondheid betreft voelt voor mij niet goed. Dus bewegen en zo gezond als in mijn macht ligt mogelijk eten en drinken.

   Geliked door 2 people

 6. Mooi blog heb je geschreven. Op mijn 70e leg ik de lat niet meer zo hoog. Ik blog niet over privézaken, maar met een jaar vol ziek en zeer al heel blij met dat het weer goed gaat.

  Geliked door 1 persoon

  1. Naarmate de leeftijd vordert gaat de lat hoog leggen er wel af. Waarom zou je ook en met ziekte ben je vaak blij het hoofd boven water te kunnen houden aan meer is totaal geen behoefte dan.
   Gelukkig dat het weer wat beter gaat. 💪💪

   Like

 7. Mooie invulling…………. tja, mensen leggen heel snel hun eigen beperkingen op. Dat is ook het makkelijkste en doet iedereen.
  Maar ik ben hard aan het leren om daar voor mezelf verandering in aan te brengen, zodat ik weer energie krijg van mijn doelen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Begin met kleine doelen en bouw het later uit is mijn advies. Maar dat weet je vast zelf ook wel.
   Jij hebt nogal wat doelen verwacht ik. Het heeft je niet erg mee gezeten de laatste tijd.
   Ik hoop dat ze gaan lukken. Blijf je volgen.

   Geliked door 1 persoon

 8. Ik heb nooit dat soort doelen gehad trouwen gebeurde omdat we een huisje kregen was er eigenlijk nog helemaal niet aan toe. En inderdaad het leven geeft je soms verrassingen die je niet verwacht en je leven op zijn kop zetten. En dan gewoon weer doorgaan……..that’s life.

  Geliked door 1 persoon

 9. Zo zie ik het ook Anneke, that’s life. Maar het fijn en gezellig proberen te hebben is ook al een doel. Alhoewel veel mensen dit niet als een doel zien/herkennen.

  Like

Reacties zijn gesloten.