OMG – Herdenking Ginkelse heide Ede

Zo dicht bij huis de herdenking van Operatie Market Garden je kon er echt niet omheen.  Al weken keek ik er naar uit en werden we er op geattendeerd en bromt en gonst het door de lucht.
Parachutisten uit diverse NATO landen maken een oefensprongen.
Vluchten boven Oosterbeek en Heelsum, we krijgen het allemaal mee hier in Ede.

Vandaag was het dan zover, de herdenking op de Ginkelse heide.
Vanmorgen om 8.00 uur zaten we al op de fiets richting de hei. Vroeg genoeg om de grootste meute mensen voor te zijn en zonder al te veel oponthoud bij de plaats van bestemming te komen.

Prinses Beatrix en Prins Charles hebben we niet gezien. Onze post was daar waar we niet tegen de zon in hoefden te fotograferen en waar we zo veel mogelijk van de parachutisten mee konden krijgen.
Verrassend genoeg zaten we ook bijna eerste rang wat betreft te helikopters.

Er waren ontzettend veel mensen op de been, waar we overigens niet zo heel veel last van hebben gehad. Alleen de rij voor de koffie was wat aan de lange kant maar de koffie hebben we na een beetje geduld toch gehad.

Aan het begin van de middag hing er een grote stofwolk over de heide. Parachutisten, laaghangende helikopters en mensen die zich constant verplaatsten van hot naar her deden veel stof op waaien.

DSC00264 1 (Small)

Wat mij naast de herdenking en de demonstratie opviel was dat er zoveel mensen de moeite hebben genomen om er wat moois van te maken. Gekleed in militair tenue of in de jaren 40 stijl genoot iedereen van de herdenking 75 jaar bevrijding.
Zelfs Winston Churchill was met Prins Charles afgereisd vanuit Great Brittain en liet zich maar al te graag fotograferen.

Ook mee genieten van herdenking Operatie Market Garden op deze fantastische nazomer dag?
Klik dan HIER voor het fotoalbum

44 gedachten over “OMG – Herdenking Ginkelse heide Ede

 1. Mooie foto’s van de parachutisten. De geschiedenis wordt hier wel goed tastbaar.

  Jammer van de vervuiling op de mooie heide.

  Maar dat het een prachtig spektakel is geweest, zie ik in je fotoreportage. Fijn dat ze zo de pijnlijke herinnering levendig houden.

  ik ontdekte ook een prachtig rooster in Cortenstaal!!

  Geliked door 1 persoon

  1. Het officiële gedeelte hebben we niet kunnen zien. Te ver lopen in korte tijd en niet goed door de hei kunnen baggeren maar de foto’s geven wel een goed beeld van wat er te zien en beleven viel.

   Like

 2. Voor ons was het te ver. We hebben al veel kilometers gehad en Willys had aandacht nodig. En wmet Willys in de buurt komen en iets meekrijgen ervan lukt niet met die drukte. Die man lijkt echt veel zeg prachtig wat een heerlijke foto’s.

  Geliked door 1 persoon

  1. Begrijp ik dat het te ver en te veel zou worden. Ik had al een keer begrepen dat jullie niet zouden komen. Jammer maar heel begrijpelijk. De jeeps die voor ons stonden stonden precies goed. Er waren jeeps en vrachtwagens die waarschijnlijk minder mee hebben gekregen.
   Ik ben blij dat je de foto’s goed vind. Ik dacht ook de sfeer goed neergezet te hebben.
   Zelf heb ik genoten van de dag. Als m’n echtgenoot niet naar huis had gewild dan was ik waarschiinlijk een van de laatste geweest.

   Like

 3. Prachtig te zien hoeveel tijd en energie hier werd in gestoken. Een echte herbeleving, ware het niet dat de meeste aanwezigen het vermoedelijk niet beleefd hebben. Wij hebben wel nog de verhalen van onze ouders.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik hoop dat we dit blijven herdenken op de juiste manier als straks niemand meer leeft die het meegemaakt heeft.
   Daar ben ik wel eens bang voor. Wij Nederlanders hebben het niet zo op met tradities, helaas.

   Like

 4. prachtig AnneMarie
  ik zag net het nieuws , een van de oudste van toen een tandemsprong maken , geweldig 🙂
  mooi dat het zo geslaagd is , dat verdienen zij die er niet meer zijn
  groetjes Karel

  Geliked door 1 persoon

   1. ja morgen wil die niet , maar volgend jaar wel weer
    op tv zie je hem ook een oud kameraad bezoeken in Oosterhout dacht ik , prachtig , het ontroerd me dat te zien

    Geliked door 1 persoon

 5. Ik heb ze stukje op tv gezien. Het was zeker indrukwekkend geweest voor je om te zien. Mooie gezicht al die deze mannen in de lucht zien. Echt geweldig dit doet. Mooie foto’s. Deze herdenking om nooit te vergeten!

  Geliked door 1 persoon

 6. Mooi verslag van een gedenkwaardig gebeuren. Over tradities … in Leiden, Alkmaar en Groningen vieren ze nog altijd Ontzetfeesten. In Brielle bestrijden ze de Spanjaarden nog jaarlijks. Ik geeft toe dat het lokale feesten zijn, maar toch.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik denk dat het hier ook een lokaal feest gaat worden. In Oosterbeek worden momenteel de doden herdacht. Het wordt daar ook voornamelijk door de bewoners en gemeente groots opgezet ieder jaar. Ik hoop dat het zo zal blijven.

   Like

   1. Voor de duidelijkheid, die Ontzetfeesten hebben dus alles te maken met de 80-jarige oorlog.
    Behalve het feest in Groningen, dat gaat over het beleg (1672) van de bisschop van Munster, bijgenaamd Bommen Berend.

    Geliked door 1 persoon

 7. een niet te missen herdenkingen AnneMarie, maar je kan niet overal zijn

  en maar terecht dat men de “Operatie Market Garden” op deze wijze herdenkt

  hier in Vlaanderen heeft men indertijd niets zo veel van deze operatie gemerkt

  wel volgde er een bijzonder gruwelijke tankveldslag slag in de Ardennen

  hopelijk dienen geen oorlogsgeweld niet meer mee te maken

  fijne zondag

  Geliked door 1 persoon

  1. Nee je kunt echt niet overal zijn.
   Dat van de tankslag wist ik niet. Daar hoor je hier weer niets over.
   Ik hoop het zeker nooit mee te msken.
   Een gruwel.

   Like

 8. ha die AnneMarie
  zo is het feest voorbij 🙂
  ik heb nog even gedacht om naar de Oversteek in Nijmegen te gaan , maar bij het zien en horen over de rukte gister bij de Ginkelse heide , dacht ik nee ik doe het niet
  ik heb ook geen plannetjes gemaakt voor komende week , dinsdag gemeente huis rijbewijs verlengen , zaterdag Burgerzoo , verder is de agenda leeg 🙂
  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

   1. ja dat vermoede ik al , maar ben ook blij dat het een zeer geslaagd evenement is geweest
    voor menigeen de laatste misschien , maar de jeugd is volop aanwezig

    Geliked door 1 persoon

     1. geweldig 🙂 is dat om te zien
      ik maakte zo wat alle NS wandelingen en ook de OV stappers , goed bereikbaar en redelijk tot goed gemarkeerd door mooie gebieden

      Geliked door 1 persoon

 9. mogge AnneMarie
  ik kom op m’n eigen WP pagina uit , die waar je boven in mijn site en reader ziet staan
  geen idee hoe of wat 🙂
  stuur de link naar je betreffende blog

  Like

 10. Dat is wel echt een bijzondere serie foto’s, met een Churchill die uit de dood opgestaan lijkt. Inderdaad hee mooi dat zoveel mensen hun best doen het verleden te laten herleven, mensen als Liesbeth en haar Frans die er veel tijd en geld in steken om alles tiptop in de orde te hebben.

  Like

 11. Ik zag het op tv… en ja op veel meer plaatsen was al iets soortgelijks en dat rijtje plaatsen zal de komende maanden alleen maar langer worden…. iemand die dat ontgaat moet wel … nou ja laat maar.. zijn…

  Geliked door 1 persoon

 12. Wat een mooi verslag. Heb het wel op tv gezien, ze troffen het ook bijzonder met het mooie weer (al begreep ik dat de wind bijna nog spelbreker werd). Indrukwekkend dat er nog zoveel werk van gemaakt is.

  Geliked door 1 persoon

 13. Hier in de Achterhoek kwamen ook voortdurend vliegtuigen vrij laag overvliegen. Eerlijk gezegd vond ik het best beangstigend. Ik kan me niet eens voorstellen hoe erg dat geweest moet zijn tijdens de oorlog, toen ze ook daadwerkelijk gevaar betekenden. Nu was vooral het lawaai dat ze maakten en dat ze zo laag vlogen beangstigend.

  Geliked door 1 persoon

 14. Als je niet precies weet wat er gaande is is het ook best eng. Daar op de heide zie je ze aankomen en zijn er marekeringen waar ze moeten landen. Het valt dan allemaal reuze mee.

  Like

Reacties zijn gesloten.