Z.O.Z. Allerzielen

Op 2 november, Allerzielen worden de doden die ons ontvallen zijn herdacht. Mensen die het afgelopen jaar ons zijn overleden maar ook zij die al eerder heen gegaan zijn.
Ter herdenking van de doden zijn er vele Requiems geschreven. Een Requiem is een muziekstuk voor de katholieke mis ter herdenking van de doden.
Requiems zijn niet alleen voor een mis geschreven maar ook enkel voor de doden.
Over het algemeen is een requiem een behoorlijk zwaar stuk klassieke muziek waar je niet direct aan zult beginnen. Toch hebben requiems een ongekende schoonheid in muzikaal opzicht. Simpel luisteren naar wat de componist voor fabuleus muziekstuk neer gezet heeft kan natuurlijk ook.

Zo beluisterde ik vroeger een requiem, als een van de vele muziekstukken maar nadat ik de film ‘Mozart’ heb gezien waar Mozart op zijn sterfbed een requiem componeerde voor een onbekende opdrachtgever, luister ik toch met meer aandacht naar een requiem.
Mozart heeft zijn requiem niet af gekregen omdat hij eerder stierf dan de compositie af was. De wetenschap dat hij zijn werk niet af kon maken gaf zijn requiem nog meer lading mee.
Na het zien van de film kwam het tevens het besef dat er veel meer aan een requiem vooraf ging dan alleen een mooie compositie.
Verdriet, eerbetoon, soms ook een beetje prestige omdat de opdrachtgever een mooi stuk muziek wilde bij zijn begrafenis maar vooral lijden en de dood van een geliefd persoon.

Een requiem is daarom perfecte muziek bij Allerzielen om onze doden te herdenken.
Het zal niet verbazen dat ik de opening van het requiem van Mozart wil laten horen. Dit stuk werd aan het einde van de film veelvuldig gebruikt toen Mozart op zijn sterfbed lag en de demonen steeds vaker bezit van hem namen.
Ondanks dat stervende was wist hij een prachtig stuk muziek neer te zetten ter nagedachtenis aan de doden.

 Mozart – Requiem

Voor de liefhebbers het hele requiem.

(Tekst gaat onder het requiem door)

Mozart – Requiem in D minor (compleet)

Mocht je enigszins (meer) interesse in klassieke muziek gekregen hebben en hou je van een mooie muziek dan is de film Mozart een echte aanrader. Naast ‘the Story of’ maak je kennis met Mozart en een gedeelte van zijn vele composities. Het is een redelijk humoristische kostuum film die veel te snel voorbij is maar prima voor een 2e of 3e of  ….x gekeken kan worden.

Voor meer Zwijmels op zaterdag kijk bij Melodyk.nl.

Een heel fijn zwijmelweekend

29 reacties op ‘Z.O.Z. Allerzielen

 1. Ik ken ze…. en ook in talloze variates van goede en *minder*-goede orkesten…. toch is het heftig zowel in het negatieve als in het positieve want in alle gevallen draait het om passie….

  Mooie (en logische) aanvulling voor vandaag…. ik wilde er zelf ook iets mee doen maar de hoeveelheid van verlies dit jaar voor mij en de impact daarvan is dusdanig heftig dat ik daar nu niet mee kan dealen in alle rust dus vandaar dat ik het ‘links liet liggen’..

  Geliked door 2 people

  1. Heel begrijpelijk dat het je nu niet lukte. Dit jaar was een rampjaar voor jouw. Hopen dat het volgende jaar iets rustiger en makkelijker verloopt.
   Ik wilde er wel graag iets mee omdat het ook precies vandaag allerzielen is.
   Het lukte me alleen niet om er iets moois van te maken. Vanmorgen was ik er bijkbaar klaar voor en heb ikhet bijna in een keer geschreven.

   Geliked door 1 persoon

 2. Best wel lange muziek om te naar te luisteren. Wel mooi om te luisteren. Te lang te zwaar…. Maar goed is goed dit bij hoort. En hebben dit jaar twee dierbare verloren. Gisteren was onze vader jarig geweest. Hij is niet meer. Doet zo pijn.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dit is ook heftige muziek maar daar ontkom je niet aan bij de dood. De dood is heftig en zwaar.
   Ik zou willen er veel meer verstand van de muziek te hebben. Misschien maar goed dat dat niet het geval is anders zou het wellicht te saai worden.

   Geliked door 1 persoon

 3. mogge AnneMarie
  inderdaad je zou soms zo een hap willen nemen van die paddenstoelen , nu dat doe ik vanavond ook , maar dan wel uit de winkel hihi
  klopt , dat leren van de instellingen op de camera , hoe en wanneer pppfffttt
  mij valt het best tegen , en wat je zegt met dat je de ” juiste ” instelling hebt , is het moment weg 🙂
  Melody en Daphne en Herman , die weten het precies , is als een automatisme bij hen
  vraagje ? wat is jou toestel en type ?
  ik zal op pad voor paddenstoelen
  geniet de dag

  Geliked door 1 persoon

 4. Dan moet ik maar hopen dat de film nog eens op TV komt want dat lijkt me een aanrader, zeker als het een kostuumdrama is. Denk dat je gelijk hebt dat de muziek dan nog veel meer binnenkomt. Prachtig me die koor delen er in.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.