Z.O.Z. Jessye Norman

Maandag voordat we op vakantie gingen is Jessye Norman overleden. Dolgraag wilde ik voor de vakantie nog een logje klaar maken over haar heengaan maar het lukte me echt niet meer. Omdat ik haar zo bewonderde leek het haast als verraad dat ik niet over haar kon schrijven. Ziehier mijn eerbetoon aan Jessye Norman.

Jessye Norman, op 74 jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een dwarslaesie 4 jaar eerder thuis opgelope
De eerste keer dat ik haar hoorde en zag zingen als sopraan was ik zwaar onder de indruk. Een prachtige stem, groots en met gemak zingend maar ook vooral omdat ik/we nog niet veel donkere sopranen tegen gekomen waren.
Wat ze zong weet ik niet meer maar wat ik nog wel weet is dat ik heb bijna ademloos heb zitten kijken en luisteren.

Het stuk wat ze hier zingt gaat haar heel makkelijk af. Het lijkt haar geen enkele moeite te kosten en dat was kenmerkend voor Jessye Norman. Met het enorme bereik van haar stem en een volume waar menig bootwerker jaloers op was kon ze zo fantastisch zingen. Niet alleen met volume (fortissimo) maar ook zacht en teder (pianissimo) kon haar stem aan. Jessye Norman is op 74 jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een dwarslaesie 4 jaar eerder bij haar thuis opgelopen.

Hier zingt ze de sterfscėne van Dido uit Dido and Aeneas van Henrey Purcell.
Een tovenaares met een gevolg van heksen heeft het geluk van Dido en Aeneas verstoord. Door een list van de heksen geloofd Dido niet meer in de liefde van Aeneas en wil zelfmoord plegen.

Jessye Norman – When I am laid in Earth

Een fijn zwijmelweekend

Voor meer zwijmels op zaterdag kun je terecht bij Melodyk.nl

24 gedachten over “Z.O.Z. Jessye Norman

 1. mogge AnneMarie
  ja die heeft een prachtige stem , en een enorme beheersing daar over ook
  geen wonder dat je haar zo waardeerde

  fijn weekend groet

  Geliked door 1 persoon

 2. O wat fijn dat ik de burlende herten en herten in het algemeen hier alsnog kan bewonderen! Niet gezien op de Veluwe, maar voor de rest O zo genoten. Wat is de Veluwe toch mooi. Ik zou er ook graag wonen. Veel moois.

  Geliked door 1 persoon

  1. Fijn dat je weer genoten hebt op de Veluwe. Ik weet niet waar je precies bent geweest maar het is hier ook goed wonen. Misschien kun je na het pensioen richting de Veluwe komen. Het lijkt me echter niet niks om te gaan waar je lang gewoond hebt. Meestal laat je wel wat achter wat je liever niet wilt.

   Geliked door 1 persoon

   1. We logeerden in Tonden. Aan de rand dus.
    Nu ik thuis ben, ben ik toch ook heel blij. Hier is thuis hé… Neen, ik zou nooit zomaar verkassen waar je niemand kent. Zeker niet op oudere leeftijd.

    Geliked door 1 persoon

 3. ha die AnneMarie
  vreemd dat je een wachtwoord moet invullen , maar kan je er ook op alleen lezen klikken , dan is het ook goed
  bij mij opent het gewoon ?
  ja die rijm woordjes kwamen vanzelf hihi
  het is goed weer om binnen wat te doen 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Wij wilden jouw wandeling gaan doen van Oosterbeek naar Arnhem maar het weer is te slecht.
   Dan maar lekker thuis blijven. We zijn afgelopen week druk genoeg geweest.
   Goed weekend.

   Geliked door 1 persoon

 4. Inderdaad een prachtig bereik en groot gemak maar laten we alsjeblieft niet vergeten dat het niet alleen een kwestie van talent is maar ook van onnoemlijk veel doorzettingsvermogen en scholing, elke dag, jaar in jaar uit…
  Desalniettemin een parel op de klassieke kroon, van grote klasse.

  Geliked door 1 persoon

  1. Zeker. Met talent kom je er niet alleen. Ze had ook haar nukken begreep ik maar waarschijnlijk kwam dat voornamelijk door faalangst en tja angst in wat voor vorm dan ook kan je leven behoorlijk beïnvloeden, verknallen.
   Het was bij haar ook niet alleen glitter en glammer.

   Like

  1. Dat valt jouw dus ook op. Dit stuk kende ik niet van haar maar heb met verbazing gekeken en geluisterd. Met zoveel gemak en gevoel gezongen. Echt heel bijznder.

   Like

 5. De naam zegt me niets, dat zegt niets, ik weet niet heel veel namen uit de klassieke wereld.
  Maar wat een prachtige stem. Ze zingt inderdaad met groot gemak, al lijkt dat natuurlijk alleen maar zo want het is echt wel hard werken zo’n aria zingen. Prachtig.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ze had zo’n fantastische stem. Dat is hier ook goed te horen.
   Hard werken is het altijd. Ook met talent gaat het niet allemaal vanzelf.

   Like

Reacties zijn gesloten.