Waar gaat de reis naartoe? Reisprogramma’s

Zo sudderden we nog een tijdje door met onze vakantieplannen. Niet weten wat je wil, druk met andere zaken en het idee als je perse wilt is er op korte termijn altijd wel een vakantie te boeken.

Floortje Dessing kwam weer via de TV onze huiskamer binnen en Joanna Lumley had een documentaire/reisverslag over haar reis langs de historische zijderoute gemaakt. Joanna wilde een 16.000 km. lange reis richting China maken om de zijde industrie, die duizenden jaren geleden is ontstaan bij de oorsprong bekijken. Naarmate de zijde meer bekendheid begon te krijgen wilden alle hoven in het westen zijdestoffen om vorsten en hun gevolg in zijde te kunnen kleden.

Jaren geleden zijn we in China geweest waardoor de reis van Joanna onze nieuwsgierigheid aanwakkerde. De zijderupsen en industrie, die veel minder omvangrijk is als toen, hadden we destijds ook bekeken in China. De zijderoute prikkelde toen al onze fantasie en interesse.

Onvoorstelbaar hoeveel zijde vanuit China terecht kwam in Europa. Kosten nog moeite werden gespaard om de zijde naar Europa te halen. Een route die aan veel gevaren, ongemakken en ontberingen bloot stond maan ondanks dat duizenden jaren heeft bestaan.

Handelaren vertrokken vanuit China door Kazachstan, Kirgizië, Oezbekistan, Turkmenistan, Iran, Azerbeidzjan, Georgië, Albanië, Turkije, Italië rechtstreeks naar Venetië om hun goederen af te leveren. Landen, steden en bevolking langs de route pikten allemaal een graantje mee van de welvaart langs deze befaamde route. Joanna wilde de hele reis maken om te ontdekken hoe de route destijds geweest moest zijn.

Joanna startte vanuit Venetië in tegenovergestelde richting van de zijderoute. Door Turkije waar Istanbul aangedaan werd om over de Bosporus via de Zwarte zee richting de Kaspische Zee te varen.  De Bosporus herkenden we van een stedentrip jaren geleden. Turkije was toen nog een gematigd islamitisch land waar vooral Istanboel en de badplaatsen erg in trek waren. De Blauwe Moskee, de grote Bazaar, de Kruidenbazar, het Paleis van de Sultan en natuurlijk het bevaren van Bosporus was een belevenis op zich. Oude herinneringen kwamen weer boven en hoe we verbaasd waren geweest over de schoonheid van Istanboel en de vriendelijke mensen.
De Bosporus waren we helemaal van onder de indruk. Veerdiensten voeren af en aan van oost naar west en van noord naar zuid en daar tussendoor was het een komen en gaan van vrachtschepen terwijl baggerschepen intussen gewoon hun werk deden. Het leek een ongeordende chaos op het water.

Langs de Bosporus en bovenop de bruggen over rivieren richting Bosporus stonden inwoners van Istanbul rustig te vissen om hun avondmaal aan te vullen met een vers gevangen visje. Niets aan de hand dus.
Wij vonden Istanbul een onvergetelijke ervaring.

Lees het hele verhaal van Waar gaat de reis naartoe?
Reislust
Grote reizen

44 reacties op ‘Waar gaat de reis naartoe? Reisprogramma’s

 1. Vere reizen zijn wij nooit geweest. Lijkt wel indrukwekkend. Maar ik blijft liever dichterbij. Wel eens naar België en Benidorm en Majorca geweest. OJa.. Duitslands. En ook verschillende plekken in Nederland. Wij zijn zeker 25 jaar geleden niet meer op vakantie geweest. Maar jij In China was zeker toen heel mooi geweest. China is groot. Venetië is zeker heel mooi daar om vakantie gaan. Instanbul en Turkije is zeker prachtig doorheen te reizen. Mooie foto’s heb je daar langs de rivieren.

  Geliked door 1 persoon

 2. mooie herinneringen herleven dus bij het zien van dat programma
  en er ligt daar aan die oude zijde route een enorme geschiedenis om te aanschouwen en te beleven
  een mooi doel zou ik zeggen
  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

 3. Met een man met vliegangst komen wij niet ver😉. Daarom lees ik hier graag mee en geniet ik reisprogramma’s op TV. Die zijderoute heb ik toen ook gedeeltelijk gezien.
  In het echt is het natuurlijk allemaal veel mooier. Istanbul is prachtig, zie ik bij jou én op TV.

  Geliked door 1 persoon

 4. Jammer van die vliegangst. Helaas kun je daar verder niet veel mee. Ja speciale lessen ervoor volgen maar of het dan werkelijk over is vraag ik me wel af.
  Met de auto kom je ook ver als je wilt alleen de oceaan over wordt weer een probleem.
  Zou jeeen mooie cruise moeten maken.
  Ik noem hier van alles op maar jullie hebben daar vast je weg al in gevonden.

  Like

 5. mogge AnneMarie
  ja wat een schitterende bomen in die pps hé
  en om deze te zien , moet je ook ver reizen 🙂
  in mijn goede fietsjaren las ik heel veel boeken van wereldfietsers
  die maakten ook wat mee hoor zo onderweg in den vreemde
  geniet de dag

  Geliked door 1 persoon

 6. IK volg die programma’s niet omdat het onderwerp me niet interesseert maar heel toevallig (toeval bestaat niet) heb ik wel een aantal delen van Joanna gezien, een fascinerende en veelzijdige vrouw vind je ook niet?! Ik kan me dus wel voorstellen dat jullie laatste vakantieadres naar voren kwam uit haar verhalen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Wat leuk dat je dat dan toevallig weer wel gezien hebt. Van het reisgezelschap had meer dan de helft de uitzendingen gezien en was de keuze van de reis door haar bepaald.
   Ja een hele inspirerende vrouw. Volgens mij heeft ze nog meer reisprogramma’s gemaakt. Ze doet het goed.

   Like

  1. Toen wij er waren was dat nog niet aan de orde. Nu zou iker ook nog wel even over na denken.
   Jammer dat de situatie is als nu want veel mensen worden op deze manier tegengehouden om te gaan.

   Like

 7. Zal best een mooie reis geweest zijn die je destijds maakte. Heerlijk voor mensen die ook die behoefte hebben. Het zal zeker leuk zijn om in zo’n reisprogramma dan weer beelden te zien van plaatsen waar je zelf geweest bent.

  Geliked door 1 persoon

  1. Is altijd leuk om weer te zien waar je geweest bent. En tja het geeft toch gespreksstof in sommige gevallen. Alhoewel er tegenwoordig iets bescheidener over dit soort dingen gesproken wordt dan vroeger.

   Like

   1. Hoewel ik zelf nauwelijks reis , en ook niet zo’n behoefte aan heb , snap ik dát dan weer wel, ik vind het look leuk als er iets in beeld komt dat ik herken, al is dat dan veel minder ver weg.;-)

    Like

 8. Ik heb een aantal afleveringen gekeken van Floortje Dessing naar het einde van de wereld. Ik vond die mensen op dat eiland bij Schotland erg leuk. Maar ik had het idee dat Louis Theroux er een beter programma van had gemaakt…

  Like

 9. Louis Theroux ken ik niet. Op welke TV zender was dat? Floortje heeft vaak bijzondere mensen en plekken. Plekken waar een normaal mens niet komt. Dat is heel leuk om naar te kijken maar voor de inspiratie.

  Like

  1. Echt een power vrouw. De plekken waar zij naartoe gaat zijn mij iets te afgelegen. Wat ik weer wel interessant vind is de reis ernaartoe. Vaak is het puzzelen en komt ze er met bijzonder vervoer waar ik dan ook wel eens mee zou willen reizen.

   Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.