Z.O.Z. Hang Massive – Hand-pan

Hang Massive of hand-pan. We zijn hem al eens vaker tegengekomen in blogland.
Na een hectische week zocht ik wat rust op You-tube. Groen geeft rust, misschien daarom dat ik nieuwsgierig werd naar de muziek achter het groene plaatje. Wat schertste mijn verbazing dat ik de Hang-Massive weer zag.  De rust in mijn brein was in ieder geval weer voorbij want hier wilde ik weer meer van weten.

Af en toe kom je op straat muzikanten tegen die de hand-pan bespelen. Meestal blijf ik staan en kom er niet voorbij, ik een poosje luisteren, zeker omdat het zo’n bijzonder instrument is.

Te bedenken dat de hand-pan pas in 2000 geïntroduceerd is in Bern. Ontwikkeld door Sabina Schärer en Felix Rohner uit Zwitserland.
Voor mijn gevoel was het een lokaal instrument uit een of ander exotisch land.

In het midden zit de basnoot, rondom de pan zitten 7 tot 8 harmonische noten.
Meestal worden er ritmische melodieën mee gespeeld. Ik heb tenminste nog nooit een lied of muziekstuk herkend als ik stond te luisteren.

Het ritme en geluid geven rust. Het enige wat je hoeft te doen is luisteren en kijken.

Hang Massive – Luminous Emptiness

Voor meer Zwijmels op zaterdag kijk bij Melodyk.nl.

Een heel fijn zwijmelweekend

20 reacties op ‘Z.O.Z. Hang Massive – Hand-pan

 1. Een paar jaar geleden zat er langs de route van de 4Daagse, iemand dit instrument te bespelen. Wat een contrast in de gekte van dit wandelfestijn, en dan deze warme klanken zo maar op de dijk van de 3e dag richting Mook. Heel mooi!!

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik ervaar dit nu niet voor de 1e keer maar ik herinner me wel dezelfde gedachten als toen… ik mis iets…. het is misschien wel zen of welke term men er ook aan wil geven, het maakt mij niet rustig, integendeel eigenlijk, door dat ik iets mis (geen idee wat) voelt het als incompleet…

  FIjn weekend.

  Geliked door 1 persoon

 3. ja Bea is een bikkel hé bbbrrr
  jullie ook ff om een frisse neus , het was ook schitterend weer
  ja een rolstoel duwen is op den duur pittig werk , heb ik ondervonden
  slaap wel groet

  Like

  1. Dank je wel voor de link. Bach op de hand-pan klinkt ook mooi. Ik had nog nooit een echte melodie of muziek stuk op de hand-pan gehoord. Weet nu dus waarom dit niet zo makkelijk is en heb met bewondering gekeken hoe dit stuk van Bach gespeelt wordt op de hand – pan.
   Nogmaals dank voor de link.

   Like

 4. Heerlijk rustgevende muziek. Een geluid dat bij mij tot diep in het lichaam doordringt en een heel aangenaam effect heeft op mijn brein. Bedankt voor het delen! Je schrijft trouwens erg fijn: helder, luchtig en compact en over interessante onderwerpen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.