Z.O.Z. Jean-Philippe Rameau 1683 – 1764

Als de gelegenheid zich voor doet luister ik naar muziek. Thuis, in de auto ik heb bijna altijd de radio aan of luister op een andere manier muziek.

Staat de radio aan dan luister ik meestal met een half oor. Vaak herken ik muziek maar af en toe trekt een stuk net even iets meer aandacht dan de gebruikelijke achtergrond muziek. Vaak wil ik er dan vervolgens ook meer van weten. Bij dit pianostuk dacht ik J.S. Bach te herkennen. Veel van Bachs werken ken ik of heb het wel eens gehoord maar dit kon ik niet goed thuis brengen. Ken ik dit stuk nu wel of niet of is het helemaal geen Bach? De interesse was weer gewekt en de zoektocht begonnen.

Het bleek helemaal geen Bach te zijn maar van Jean-Philippe Rameau.
Jean Philippe Rameau 1683 – 1764 was Barokcomponist uit Dion, Frankrijk en tijdgenoot van Bach en Händel.
Naast organist was hij klavecinist, muziek pedagoog en een belangrijk muziek theoreticus. Zijn muziek theorie is de basis geworden voor de functionele harmonieleer.

Harmonieleer:
Rond 1600 ontstond de begeleide monodie (akkoordenbegeleiding onder een melodielijn) en het harmonisch denken (en horen) in akkoorden met betrekking tot de grondtonen. Jean-Philippe Rameau was de eerste theoreticus die de functionele harmonie beschreef, omstreeks 1722. Hij beschreef de harmonische functie van akkoorden. (Wikipedia)

Voor zover ik weet ken ik verder geen werken van Jean-Philippe Rameau maar donderdag 25 september 2019 was zijn 336e geboortejaar wat uitgebreid op Radio NPO-4 herdacht werd. Waarschijnlijk moet ik toch beter opletten.

Jean-Philippe Rameau, Pieces de clavecin, Allemande – Natalia Sokolovskaya piano

Een heel fijn Zwijmelweekend

Voor meer zwijmels kijk bij Melodyk.nl 

33 gedachten over “Z.O.Z. Jean-Philippe Rameau 1683 – 1764

 1. Wij hebben geen radio. We kunnen via pc met boxen er luisteren. Wat is dit hele mooi muziek om te luisteren. Prachtig daar word je zo rustig van. Kan ze heel goed spelen. Ik ken ze haar ook niet.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik herken het in zoverre dat ik het wel eens tegengekomen ben maar daarmee houdt het dan ook gelijk weer op.

  Ik luister amper nog muziek tegenwoordig, dat gaat ‘even’ niet. De zwijmels beluisteren lukt, omdat ik meestal een bijdrage niet geheel uitluister. (Geluid – mijn hoofd – een erger wordend slechte combinatie tegenwoordig, vergt dus aanpassingen…

  LIefs en fijn weekend. ❤️

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat is spijtig te horen aangezien het zeker in het verleden je lust en je leven is geweest. Ik hoop dat het nog op zal knappen en dat het even een periode is maar als ik je zo begrijp dan vermoed je zelf niet dat het van voorbijgaande aard zal zijn.
   Erg jammer.

   Like

 3. Wat leuk dat Harmonieleer ook echt iets is dat ooit ontstaan is (of er al was), maar dat er dan ook voor het eerst echt onderzoek naar gedaan werd. Ooit waren hier dus pioniers in, terwijl nu (bijna?) alle muziek zo opgebouwd is? Hoe ging dat daarvoor dan met muziek. Zonder akkoorden? Ik weet er te weinig van, maar het lijkt me boeiende materie.

  Geliked door 1 persoon

  1. Helaas ben ik geen expert op muziek gebied. Ik ben alleen een grote liefhebber waardoor ik het een en ander weet. Wat ik weet van de harmonieleer is dat voor af de polyfonie ging. Dat was meerstemmigheid waarbij alle stemmen grlijkwaardig waren, bv een canon. Zo werd er ook homofoon gezongen waarbij alle stemmen hetzelfde ritme zongen.
   Bij harmonische muziek klinken 2 stemmen onafhankelijk van elkaar maar wel in harmonie met elkaar. Bach kon bv diverse stemmen ieder zijn partij laten zingen die dan samen in een prachtige harmonie klinken. Harmonie of contapunt.

   Like

 4. mogge AnneMarie
  ja zeker lastig om alles te leren , en nu had ik ze zoom aardig door
  vond ik de macro instelling niet pppffftt
  maar kreeg wel het gaas weg 🙂 , O wonder
  fijne zondag groet

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja, ik vind van wel. Misschien is het meer herkenning. De kleuren zijn mooier en je hebt er gelijk mooie macro’s bij zitten. Goed hoor. 💪🏻💪🏻💪🏻

   Geliked door 1 persoon

 5. Het is mooie rustige muziek, maar in deze categorie ben ik helemaal niet thuis.
  Als achtergrond muziek kan ik het prima waarderen, maar ik heb de radio alleen aan als ik overhemden sta te strijken en dan staat ‘ie standaard op Radio Drenthe. Niet op klassiek, tenzij Marijke ‘m daarop gezet heeft.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.