Z.O.Z. Pastorale

Nee, niet de Pastorale van Ramses Shaffy en Liesbeth List maar van Ludwig van Beethoven.
Dit jaar, 2020 is het 250 jaar geleden dat Beethoven (1770 – 1827) geboren is en dat moet herdacht worden.
De hele muziek wereld grijpt de 250e verjaardag van Beethoven aan om hem te eren en zijn muziek uit te voeren. Het meest opmerkelijke over Beethoven is dat hij de laatste 10 jaar van zijn leven volledig doof was maar ondanks zij doofheid muziek bleef componeren. Muziek die toen te ingewikkeld werd gevonden maar nu als revolutionair bestempeld wordt.
Tijl Beckand heeft al een programma aan Beethoven gewijd waarin o.a. die doofheid uitgebreid aan de orde kwam. Tijl beloofde bovendien in dit programma de 9e symfonie van Beethoven te zullen gaan dirigeren. Deze 9e symfonie heeft Beethoven gecomponeerd toen hij al volledig doof was.
Het dirigeer talent van Tijl Beckand zal in een 6 delige serie over Ludwig van Beethoven uitgezonden. De serie start 28 november 2020. Nog even geduld dus.

De 9e van Beethoven gaan wij nu niet luisteren maar wel Symfonie nr. 6, de Pastorale.
Volgens mij kent bijna iedereen de Pastorale van Beethoven. De muziek wordt vaak gebruikt bij reclame, films e.d. Het kan haast niet anders dan dat je hem wel eens gehoord hebt.

De Pastorale is van oorsprong herders poëzie vanuit de Klassieke oudheid.
Herdersspel, herdersroman, herderstoneelstukken, lieflijke, niet geheel realistische voorstellingen van het landleven.
In de 17e eeuw kwam de belangstelling voor deze herderspoëzie terug en is weer door dichters en schrijvers opgepakt. De muziekwereld wist er ook wel raad mee en zo ontstond de Pastorale van Ludwig van Beethoven.
Toen hij de Pastorale schreef 1802 – 1808 woonde hij in Wenen waar hij misschien verlangend naar het (geïdealiseerde) landleven buiten de stad keek.

Ludwig van Beethoven – 6e Symfonie – de Pastorale

Een rustig 1e Zwijmel weekend in het nieuwe jaar

Voor meer Zwijmels op Zaterdag kijk bij 

Inlichtingenbronnen:
Voor de nauwkeurige cijfers, Wikipedia
en de Gelderlander

34 gedachten over “Z.O.Z. Pastorale

 1. Afgezien van het feit dat dit inderdaad muziek is waarover veel controverse was in de tijd van het componeren etc is dat wat je hoort altijd 100% afhankelijk van de musici die het spelen… die immers de aanwijzingen (en dus interpretatie van hun dirigent) volgen… en daar buiten alles gezien komt ‘smaak’ om de hoek…. de ene criticaster zal met of zonder verstand van zaken dit mooi of spuuglelijk vinden en al dan niet “Beethoven eer aan doen of juist niet’… Tijl B is in mijn optiek wel iemand die met respect dit onderwerp benadert en ik ben blij eindelijk weer eens een ‘nieuw’ gezicht op tv te hebben die aandacht voor deze kunstvorm heeft naast PW want in zijn eentje was dat al veel te weinig… 2 zijn in mijn optiek nog steeds te weinig maar er is een begin in ieder geval. (Naast Maestro als 3e dan)

  Geliked door 1 persoon

  1. Ideeën en smaak veranderen ook in de loop van de jaren. Zo wordt Bach tegenwoordig vrij snel gespeeld terwijl het beging 20e eeuw tergend langzaam werd gespeeld. Zelf ben ik nogal gecharmeerd van John Eliot Gardiner als dirigent maar dat is natuurlijk persoonlijke smaak.
   Tijl heeft al diverse mooie programma’s over klassieke muziek gemaakt. Veel te weinig naar mijn idee maar op deze manier zal hij ook niet snel vervelen.
   P.W. is wisselend, de Jonge Helden zijn vaak heel verrassend en Floris doet er alles aan om klassieke muziek interessant te maken. Denk ook niet dat het makkelijk is om altijd iets interessants neer te zetten.

   Like

 2. Zo ongelofelijk geweldig prachtig die muziek dikke vette kippenvel. Ik ben slecht in data onthouden en er verandert nogal eens iets, herinner je ons (mij) eraan!?

  Geliked door 1 persoon

  1. Geeft niks. De muziek herkende je en dat wilde ik eigenlijk kwijt plus dat het dit jaar het Beethoven jaar is. Hoop zo af en toe nog terug te komen op dat jaar.

   Like

 3. Je hebt weer een mooi stuk klassieke muziek uitgezocht.
  AnneMarie wij wensen jou een Voorspoedig èn Gezond 2020.
  Groeten Albert en Mara Panhuyzen

  Geliked door 1 persoon

 4. ja AnneMarie het lijken zeer aai en knuffelbare dieren die mooie vossen 🙂
  maar ik zou het toch ook niet proberen hihi
  ik trof er wel eens enkele , maar die wilden niet zo mooi poseren 🙂
  fijne middag groet

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik kan de muziek wel waarderen, maar het roept geen herkenning bij mij op. Zoals je waarschijnlijk al weet, klassiek is niet mijn “eerste genre”, en bij reclame zetten we altijd het geluid uit.
  De beelden hierbij zijn prachtig!

  Geliked door 1 persoon

 6. ja net leuk om mee te beginnen zo’n ritje , conditie is slecht
  ja pracht vogels zijn het hé , en zo opvliegend is ook mooi om te zien
  slaap wel groet

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.