Z.O.Z. Streetdance, Les Indes Galantes

Les Indes Gelantes – De hoffelijke Indiërs
Zo luidt de naam van een balletopera van Jean-Philippe Rameau uit 1730.
Lange tijd zagen we balletuitvoeringen zoals bij de Nieuwjaarsconcerten vanuit Wenen. Heerlijk om naar te kijken. Super slanke dames in prachtige dansgewaden en mannen in strakke balletkostuums.
Langzaamaan werd deze vorm van klassiekballet toch wat stoffig en oubollig en heeft de danswereld kleding en dans aangepast en aangepast aan de moderne tijd.

Les Indes Gelantes gaat over de liefde in exotische oorden, oorden buiten Europa en exotische landen. Hoe de exotische oorden er destijds uitgezien hebben kunnen we alleen maar naar raden.
Hoe ‘Les Indes Galantes’ er nu uitziet kunnen we op You-tube bekijken. Daar kwam ik de complete opera tegen die met de waarschuwing ‘Deze video is mogelijk ongeschikt voor sommige gebruikers’ Ik begrijp het en wil doorgaan
Ja natuurlijk wilde ik doorgaan. Wat ik te zien kreeg was nogal naturel. Dansende mannen in vrouwen in compleet adam en eva kostuum. De gehele intro (proloog) werd in nudistenkostuum gedanst. Weliswaar een aangepaste dans geen dames die hoog opgegooid werden of zweefsprongen maar toch.

Leuk maar dat zocht ik niet precies. Wat ik zocht was ‘Les Sauvages’ een bewerking van een gelijknamig klavecimbel werk van Rameau een muziekstuk dat regelmatig via de radio te horen is.
Na enig zoeken heb ik ‘Les Sauvages’ inclusief streetdance gevonden. Zo kan modern ballet er dus ook uitzien.
Kleding en dans zoals we dat kennen van streetdance maar dan op klassieke muziek. Ik heb er van genoten, het stoorde mij totaal niet dat de muziek uit 1730 komt en de dans van deze tijd is. Het lijkt simpelweg alsof het voor elkaar gemaakt is.

Les Indes Galantes – Jean-Philippe Rameau

Een fijn zwijmel weekend

Voor meer Zwijmels op Zaterdag kijk bij 

 

34 reacties op ‘Z.O.Z. Streetdance, Les Indes Galantes

 1. Zo heb ik het nog niet eerder uitgevoerd zien worden.. het heeft inderdaad wel iets… al kan ik de gedachte aan een groep zombies ook niet uitschakelen en die gedachte leidt me wel af van dit muziekstuk dat aan sich al moeilijk genoeg is.

  Geliked door 1 persoon

 2. De muziek is heerlijk om te horen, over de dans ben ik minder lovend, het is een erg rommelig geheel waar ik eigenlijk geen dans in kan ontdekken. . Meer wat gymnastische oefeningen op muziek die niet erg gelijk uitgevoerd worden, maar ik heb ook niet zoveel met de moderne dansvormen. die vaak eerder een spasme lijken dan op lichaamsbeheersing.

  Geliked door 1 persoon

  1. Gelukkig dat de muziek je wel beviel. Ik kan me wel voorstellen dat je de dans niet echt mooi vind. Ik heb wel mooiere streetdance gezien maar ik vind de combinatie heel gewaagd. Klassiek muziek uit de 17e eeuw gecombineerd met streetdance.

   Like

   1. Al zóu ik de muziek ook niet vinden, dat maakt dan toch ook niet uit, we hebben nou eenmaal allemaal een verschillende smaak. En ik kijk natuurlijk vrijwillig;-) Mijn kleinkinderen deden ooit aan streetdance maar dat zag er toch anders uit, ach is misschien uit de begintijd geweest van de streetdance;-)

    Geliked door 1 persoon

 3. Een bijzonder stuk. Kan het zijn dat ik de blote versie ooit op Brava voorbij heb zien komen. Ik heb er niet lang naar gekeken vond het een druk geheel. Ik vind deze versie beter om te zien, maar voor mijn gevoel blijft het chaotisch wat betreft de bewegingen. Ik vond de dame in de gouden laarzen slecht in het ritme zitten, maar dat klopte ook wel, het bleek al snel dat zij de voor de zangpartij was ingehuurd.

  Geliked door 1 persoon

  1. Het kan best dat hij oo Brava te zien is geweest. Wij kunnen Brava niet meer ontvangen. Is deze zender nog in de lucht.
   Ik kon ook niet langs naar de blote versie kijken. Heb door gescrold maar het bleef rommelig.
   Deze versie vind ik zelf heel gedurfd, klassiek gecombineerd met streetdance en iid de zangeres maakt er niet veel van qua ritme. Dat zou je eigenlijk niet verwachten.

   Like

 4. ha die AnneMarie
  nu red je het zeker niet , maar er zijn veel mensen die deze routes of fietsen of wandelen , maar al dat ligt nu ff stil 😦
  ja ik had een prachtige rit toen , op de hitte na pppfffttt
  ja Hellevoetsluis ga ik tegen komen op het kustpad in Zeeland
  ik ben komende week wat wandelingen maken in de vrije natuur , moet kunnen
  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

 5. om de tekst te begrijpen, daarvoor is mijn Frans te slecht.
  Het expressieve aan de dans vind ik mooi. En ook dat het weer een hele andere draai is als het klassieke ballet op een klassiek nummer. Daar hou ik van.
  Dus wat mij betreft: een prima zwijmel :-).

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.