Z.O.Z. Vogels

Al weken zit er een merel bovenin de boom ‘s-morgensvroeg te fluiten.
Na een tijdje is het ineens weer stil en tegen een uur of zeven ‘s-avonds is hij weer terug.
Hij fluit dat het een lieve lust is.
Bijzonder hoe snel je went en gaat rekenen op zijn gefluit totdat hij verhuisd blijkt te zijn, zit de snoodaard twee huizen verderop in een boom te fluiten.
Balen we een beetje van want hij was eigenlijk onze merel aan geworden.
De natuur laat zich niet dwingen, maar ja we moeten het er maar mee doen.

Terwijl de merel zijn best doet bij de buren zijn er 3 paartjes heggenmussen een nest in onze klimhortensia’s aan het bouwen. Heggenmussen zijn net iets kleiner en fréler dan de gewone huismus.
Vliegensvlug vliegen ze af en aan met bouwmaterialen.
Wij in de aanslag met onze camera’s maar denk maar niet dat we ze fatsoenlijk vast kunnen leggen. De natuur laat zich niet dwingen.

Sytze Pruiksma componist en vogelaar heeft daar wat op gevonden, hij maakt zelf zijn vogelgeluiden en begeleidt die vogelgeluiden met zijn eigen composities.
Geïnspireerd door de natuur, vogels en landschappen, wil hij beeldende kunst en poëzie elkaar laten versterken.
Het klinkt fantastisch maar mijn interesse gaat voornamelijk uit naar de vogelgeluiden.
We missen onze afvallige merel een beetje.

Sytze Pruiksma – Instrumentale vogelgeluiden 

Hier maakt hij met lokfluiten en voor mij onbekende artikelen.
Het lijkt alsof je bij de Slufter op Texel staat.

Een fijn zwijmel weekend en voor meer Zwijmels op Zaterdag klik Hier.

51 reacties op ‘Z.O.Z. Vogels

 1. mogge AnneMarie
  zo knap hij het ook doet , geef mij toch maar de vogels buiten in de natuur
  ja klaar staan met de camera en de boefjes niet ff willen poseren , ik herken het 🙂
  soms heb ik geluk en ben dan zo blij als een kind
  fijn weekend groet

  Geliked door 1 persoon

 2. Dat tweede filmpje is wel knap.
  Wij hebben hier ook al weken een merel die voor ons zingt. Onlangs ontdekten we mereleitjes in onze hof, zijn vrouwtje zit erop en hij heeft nu meer werk met wormen pikken. Ook zijn concert is gestopt.
  Ik houd enorm van vogelgeluiden.

  Geliked door 1 persoon

 3. Bij deze post moesten wij denken aan het nummer “Vogeltje wat zing je vroeg, is de nacht niet lang genoeg?” Ook wij genieten ‘verplicht vrijwillig’ van de zingende merels IN Nederland. Op onze blog merk je op “Nederland waar het volgens jou nog niet zo slecht is. Valt best mee.” Deels heb je gelijk, maar van begin maart tot eind juni wonen wij altijd in Andalucia in Spanje. Buen Fin de Semana. Grtz Mara

  Geliked door 1 persoon

  1. Jullie moeten het mooie Spanje nu wel erg missen. Ik zou het zelf niet kunnen op twee plekken wonen maar ik kan heel goed begrijpen dat anderen dat wel kunnen omdat ik toch ook wel graag op vakantie ga in andere en soms zelfs vreemde landen. Ieder land heeft zijn charme (behalve oorlogslanden) en kan me dan vaak ook goed voorstellen dat mensen zich vestigen in een ander land.

   Like

 4. Ik hoor nu vooral regen maar de vogels vallen me meer en meer op, heb jonge duiven in de boom, een nieuwe haan bij de buren, een roofvogel elke avond en dan alles wat ik nog niet helemaal thuis kan brengen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Na 13.00 uur is de zon hier gaan schijnen. Lekker in de tuin van mn moeder geploeterd maar daar was geen mus te zien. Als ik het zo lees wordt je een echte vogelaar, leuk om te fotograferen. Is nog niet zo heel makkelijk.

   Like

 5. De natuur laat zich inderdaad niet vangen, vroeger had ik een fluweelboom achter, altijd vol met eten, enorm leuk om de vogels te zien komen en zien gaan, en dan het heerlijke fluiten van ze, maakt je gewoon blij…
  Originele zwijmel van dit vogellied zal ik maar zeggen.
  Fijn weekend.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja precies. Geen echte zwijmel maar soms kom ik iets tegen wat me dan weer verbaasd, hoe mensen het bedenken om op deze manier muziek te maken.
   Ik begrijp dat de fluweelboom weg is. Jammer. Wij kijken ook wel graag naar de vogeltjes en zeker nu.

   Geliked door 1 persoon

  1. Ha ja leuk die opera met vogels. Had hem toen ook gezien bij Melody alleen niet opgeslagen. Denk dat ik dat ook maar eens ga doen.
   Een vogel badje heb ik nog niet, moest ik toch eens aanschaffen. Heerlijk om naar badderende vogels te kijken.

   Like

 6. Wat een prachtige vogelgeluiden maakt hij. Of hij er vogels mee kan lokken weet ik niet, anders kocht ik ook zo’n lok fluit voor als ik ga wandelen. En dan ga ik op een bankje zitten met mijn camera in de aanslag. De koolmeesjes in de tuin vliegen nu af en aan, en dan weet je het al “Er zijn Jongen”. Tot nu toe zijn zij mij steeds te vlug af voor een mooie foto. Ik wacht geduldig af…

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat probleem ken ik. Je moet echt engelengeduld hebben om ze mooi te kunnen fotograferen. Misschien gaat het nu lukken omdat ze zo druk zijn met voeren dat ze vergeten dat er iemand zit.

   Like

 7. Och… het enige wat ik nog zie of hoor hier in de buurt zijn eksters.
  Amper vogels in onze tuin.
  Je doet er niks tegen. Het evenwicht zal zich ooit wel weer herstellen. De eksters zullen wel vertrekken als ze alle eieren en jonge vogels opgegeten hebben en er geen nageslacht meer komt.

  Geliked door 1 persoon

 8. Vogelgeluiden is heerlijk om te luisteren. Prachtig filmpje om te luisteren. Heel mooi om te zien op de filmpje. Ik ben wel stil van mooie filmpje. Heerlijk!!!!!Bij ons balkon zie je geen koolmezen meer. Vreemd genoeg. Ik denk komt door de nieuwe buren. Maar goed. Wel erg jammer. Leuke verhaal heb je geschreven Anna.Fijne zondag. Groetjes J&F.

  Geliked door 1 persoon

  1. Oef meen je dat nu? Geen koolmezen op jullie balkon. Jammer zeg want daar hadden jullie ook zulke mooie foto’s van altijd. Stuur die buren dan maar weer weg. 😉😉😉

   Like

 9. en dan blijkt maar weer hoe jammer het is dat wij de vogeltaal niet verstaan…. ik ben zo nieuwsgierig naar waarover zij kwetterend … zeker nu, nu voor hen de wereld ineens zo ‘leeg’ lijkt op menig plekje op de planeet…

  Geliked door 1 persoon

   1. Dat klopt…. alle dieren hebben een taal maar in de meeste gevallen kan de mens het niet horen omdat het of op te hoge of op te lage tonen is, buiten bereik van de mogelijkheden van het menselijk gehoor

    Geliked door 1 persoon

  1. Dank je wel. Het verkeer begint weer toe te nemen. Helaas, zelfs de bijen hoorde je van veraf al zoemen.
   Eigenlijk een bijzondere ervaring om de natuur zo goed te kunnen horen.

   Like

 10. Door de stilte buiten horen we de vogels beter dan anders.
  O, de madrigalen van een merel! Martin Bril heeft er eens een column over geschreven. Onnavolgbaar, zoals die man kon schrijven. Ik zou jouw merel ook missen (-:
  Lieve groet.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.