Z.O.Z. The Cuckoo

Een paar keer was hij me al opgevallen, ineens drong het tot me door. Hij is er weer de koekoek. Zijn roep kun je haas niet missen. Van kleins af aan ken ik zijn geluid. Niet vreemd natuurlijk aks je dicht bij bos en heide woont. Zien had ik hem nog nooit gedaan en laat dat nu stom toevallig afgelopen zondag zomaar gelukt zijn.

Erg bijzonder om te zien is de koekoek eigenlijk niet. Een grijze vogel ter grootte van een houtduif met spitse vleugels en staart. Hoe wist ik dan dat het een koekoek was? We wandelden op de heide toen er plots een vogel van de ene naar de andere boom vloog. Hij landde in de boom en direct hoorden we zijn roep, koekoek. Verbaasd over het feit dat daar misschien wel een koekoek zat bleven we luisteren en kijken. Om dichterbij te komen slopen we over de heide en hoorden we hem steeds weer roepen. Het kon gewoon niet missen, daar zat een koekoek.

Als je op Wikipedia kijkt dan verschijnt daar een enorme opsomming van kenmerken en eigenaardigheden van de koekoek. Wij kennen hem enkel van zijn typische roep en manier van broeden. De koekoek legt een ei in een vreemd nest, nooit een nest van eigen makelij. Mevrouw Koekoek legt haar ei en mijnheer en mevrouw kijken er nooit naar om.

De meeste mensen zullen nooit een koekoek zien maar kennen wel zijn roep. Componisten hebben zich ook op zijn typische geluid gestort waardoor er diverse composities over het koekoek geluid zijn gemaakt.
Een van de mooiste vind ik deze wel. Fijne opgewekte muziek en zelfs zonder uitleg begrijp je wel waar het over moet gaan.

Respighi – The Cuckoo, San Francisco Symphony – Edo de Waart

Een fijn zwijmelweekend.

Voor meer Zwijmels op Zaterdag kijk bij ‘T Pumpke

 

45 reacties op ‘Z.O.Z. The Cuckoo

 1. Ik hoor hem ook zo graag. Helaas heeft hij de laatste dagen neiging tot overdrijving en begint hij al rond 5 uur of vroeger te koekoeken… de koekoek wekt mij. Maar liever dat dan het geluid van auto’s of machines. Ik geniet van zijn geluid. Het is zo uniek.

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat is deze muziek heel mooi om te luisteren. Prachtig!!!Daar word zo vrolijk van. Vogel in de boom in de verte zie je dan op de foto’s. Best wel erg ver. Toch zie je dan. Leuk gedaan.

  Geliked door 1 persoon

 3. Eén van mijn afwijkingen is dat ik, bij wandelingen in een bos, altijd ga zoeken naar de klank van die vogel tussen de andere in. Lijkt een beetje als het deksel op het potje, zonder koekoeksgeluid geen volwaardig vogelkoor.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ze zijn er maar van april t/m juni/juli om hier eieren te leggen, de jongen vertrekken in september pas. Of de jongen ook al het bekende geluid maken weet ik niet. Je hoort ze dus niet het hele jaar.

   Geliked door 1 persoon

    1. Dan moet het een waar concert zijn bij jullie in het bos. Bovendien is dat geweldig. Ze nemen namelijk in aantal af helaas als zoveel in de natuur. Ik baal daar vreselijk van maar het lijkt onomkeerbaar.

     Geliked door 1 persoon

 4. mogge AnneMarie
  mooi stukje muziek
  ik hoor hier ook regelmatig de Koekkoek , vorig jaar in Zeeland kreeg ik er zelfs 1 op de foto
  dat zal toch niet die vroege vogel zijn die Matroos wakker maakt 🙂
  fijn weekend groet

  Geliked door 1 persoon

 5. Best wel egoistisch vogeltje, voortplanten maar een ander mag het werk doen, altijd mooi om de koekoek te horen.
  Je hebt er een mooi bijpassend muziekstuk bij gedaan, erg vrolijk inderdaad…
  Fijn weekend.

  Geliked door 1 persoon

 6. ieder jaar in juni heb ik een longfunctie test en bloed onderzoek , zal dit jaar misschien wat later zijn door dat virus gedoe , verder houd ik het goed in de gaten
  ja het is geen inbouw , dus er valt wel eens wat achter 🙂
  vanmiddag ben ik weer aan de kokkerel
  ja een pracht natuur pps

  Geliked door 1 persoon

 7. Prachtige muziek om naar te luisteren. Ik ben ook een fan van de koekoek… afgelopen donderdag tijdens mijn wandeling zo mooi stil, met op de achtergrond…. sttt stil… dan hoor je hem koekoek koekoek koekoek…

  Geliked door 1 persoon

  1. Hij herinnert mij heel erg aan vroeger. Als klein kind wandelden we op zondag met de hele familie door het bos en dan hoorden we hem ook vaak. De combinatie bos en koekoek brengt me altijd terug naar mijn jeugd.

   Geliked door 1 persoon

 8. Mooie muziek. Wat een tref de koekoek met zijn herkenbare geluid zo dichtbij. Voor mijn gevoel zit dat beest altijd op afstand. Van vroeger herinner ik mij dat als de koekoek zich liet horen je met blote benen mocht. Blijkbaar was het warm genoeg.

  Geliked door 1 persoon

 9. En toch heeft de koekoek een slechte naam, als zijn roep gehoord wordt voorspelt dat regen zegt een volkswijsheid. Nou is dat op dit moment ook weer niet zo héél negatief want we kunnen wel een buitje gebruiken in de natuur. In de muziek laat hij inderdaad goed van zich horen;-)

  Geliked door 1 persoon

 10. Ik hoor de koekoek ook graag. Echt zo’n zomers geluid.
  Wij hebben er ook één bij ons in de buurt. En ook op het park waar ons zomerhuisje is horen we hem ieder jaar weer. Hij laat zich inderdaad niet makkelijk zien.

  Geliked door 1 persoon

 11. ha die AnneMarie
  wie weet kijk ik nog eens voor zo’n lens
  wat zeker is , dat ik nieuwe wandelschoenen nodig heb , en die gaan voor 😀
  ben ook meer voor de foto’s van onderweg of nu dan ook de dierentuin
  geniet de dag

  Geliked door 1 persoon

 12. ha die AnneMarie
  ik ben blij met je mooie reactie op de foto’s
  ja ook die in het aquarium aardig gelukt hé , denk dat het glas ook schoner was dan anders
  ik ben er blij mee 🙂
  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.